یکی از رایجترین محصول غذایی در ایران، فلفل دلمههایی است که در شرایط گلخانهای پرورش داده شدهاند، مزیت کشت گلخانه نسبت به زمین کشاورزی این است که میتوانید در فصل از سال این محصول را کشت کنید، همچنین توجه داشته باشید که در روش گلخانه ای نیاز کمتری به زمین دارید و در عین حال تولید بیشتری نیز به دنبال دارد، به همین دلیل ارائه طرح توجیهی گلخانه فلفل دلمه ای ، میتواند زمینه ایجاد یک اشتغال پایدار با درآمد و سود قابل توجه را فراهم کند.
تاریخچه کشت فلفل دلمهای
اولین فلفل دلمهایهای دنیا در آمریکا و مکزیک یافت شده و نشان میدهد که فلفل دلمهای بومی این مناطق بوده است. البته تاریخ شناسان به دنبال یافتن اثری از این سبزیدر لا به لای منابع تاریخی بودند و متوجه شدند که هیچ نامی از آن در منابع اروپایی وآسیایی یافت نشده است، به مرور زمان این سبزیهای رنگی توسط کاشفان و سیاحان به مناطق اروپایی و آسیایی آورده شد.
در حال حاضر هم در کشور ما وضعیت تولید و فروش فلفل دلمهایهای رنگی همچنان در اوج قرار دارد و نشان میدهد که بستر مناسب برای سرمایهگذاری در این زمینه فراهم است.
صادرات فلفل دلمهای
صادرات، یکی از مهمترین موضوعاتی است که باید در طرح توجیهی گلخانه فلفل دلمه ای برای آن برنامهریزی کنید. خوشبختانه این مهم قابل اجرا است و کشورهای همسایه و برخی از کشورهای اروپایی خواهان فلفل دلمهایهای تولیدی در ایران هستند، البته باید به این مهم توجه کنید که فلفل دلمهایهای صادراتی باید رنگی و بسیار لوکس باشد. البته باید سلیقه کشور هدف خود را نیز مورد بررسی قرار دهید.
مثلاً کشورهای عربی حوزه خلیج فارس علاقه بسیار زیادی به فلفل دلمهای قرمز دارند، این در حالی است که مردم روسیه بیشتر از فلفل دلمهای زرد استفاده میکنند، همچنین همواره به خاطر داشته باشید که اولویت شما باید تأمین نیاز داخل باشد و بعد برای صادرات، برنامههای کوتاه مدت و بلند مدتی را تدوین کنید.
فواید مصرف فلفل دلمهای
[tie_list type=”plus”]
- یکی از مهمترین مواد غذایی برای رشد و تقویت مو و ناخن است.
- به تولید کلاژن در بدن کمک میکند.
- یکی از عوامل مهم برای جوانسازی پوست است.
- از آن برای درمان زونا و قارچ پا استفاده میکنند.
- تحقیقات ثابت کرده که مصرف فلفل دلمهای میتواند روند پیری را کُند کند.
- به دلیل بالا بودن ویتامین آ، باعث تقویت قدرت بینایی میشود.
- فلفل دلمه ای باعث افزایش سوخت و ساز و سوزاندن کالریهای اضافی میشود.
- فلفل دلمهای سرشار از لیکوپن است، به همین دلیل برای قلب مفید است.
[/tie_list]
مزایای کشت فلفل دلمه ای به روش گلخانه
یکی از روشهایی که با کمک آن میتوان فلفل دلمهای را پرورش داد، استفاده از گلخانه است. البته این روش مزایای زیادی دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
- اگر فلفل دلمهایها را در گلخانه بکارید، میتوانید دو برابر بیشتر از کشت در زمینهای کشاورزی، محصول به دست آورید.
- در روش گلخانهای مصرف آب به شدت کاهش مییابد.
- میتوان در شهرهایی که امکان کشت محصولات مختلف کم است، از گلخانه استفاده کرد.
- امکان افزایش یا کاهش سطح زیر کشت با توجه به نیاز بازار وجود دارد.
- در شرایط گلخانهای امکان ادامه کشت محصولات در همه فصول سال وجود دارد.
هزینههای اولیه برای شروع کار
در طرح توجیهی گلخانه فلفل دلمه ای باید حداقل و حداکثر هزینههای اولیه را برای شروع کار در نظر بگیرید، این مقدار به وسعت کار شما بستگی دارد مثلاً اگر وسعت گلخانه شما یک هکتار باشد، باید در حدود 400 میلیون تومان سرمایه اولیه داشته باشید، اگر وسعت کار افزایش پیدا کند باید سرمایه اولیه خود را از 700 میلیون به بالا در نظر بگیرید. لازم به ذکر است که این سرمایه اولیه از هزینههایی که ممکن است در طول کار ایجاد شود و یا از هزینه خرید زمین جدا خواهد بود.
میزان سود از کاشت فلفل دلمهای
با توجه به زحمت کمی که کاشت فلفل دلمهی نسبت به سایر محصولات کشاورزی دارد، سودی که از این کار به دست میآید، قابل توجه است. به عنوان مثال اگر بتوانید 10 کیلوگرم محصول خالص به دست آورید، برای شما در حدود 700 میلیون تومان سود به همراه خواهد داشت.این موضوع نشان میدهد که فعالیت در این عرصه از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است.
تهیه زمین مناسب برای احداث گلخانه
تهیه زمین مناسب از جمله مهمترین موضوعاتی است که باید در طرح توجیهی گلخانه فلفل دلمه ای به آن توجه ویژه داشته باشید. آب و هوای زمین شما مهم است. بهترین آب و هوا برای پرورش فلفل دلمهای، گرم و مرطوب است، میتوانید زمین خود را در استانهایی چون، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، جنوب استان سیستان و بلوچستان تهیه کنید.
البته با توجه به کشت گلخانهای، همه شهرهای ایران، زمینه و بستر مناسب برای آغاز فعالیت را دارند. به همین منظور کشت گلخانهای میتواند به فعالیت تولید فلفل دلمهای شما، توجیه اقتصادی بدهد.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 1: «زمین شما نباید کمتر از یک هکتار باشد، زیرا توجیه اقتصادی ندارد و نمیتواند به درآمدزایی، اشتغال زایی و تأمین نیازهای داخلی بپردازد. البته اگر میخواهید برای خودتان کار کاشت فلفل دلمهای را انجام دهید، میتوانید از کمترین زمین برای اینکار استفاده کنید»[/box]
بررسی زیانهای احتمالی در کاشت فلفل دلمهای
فعالیت در صنعت غذا، به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم همیشه پُر سود است، اما هر صنعتی زیانها و ریسکهای احتمالی خود را دارد. از جمله مهمترین زیانهایی که باید به آن توجه کنید، بحث بیماریهای این سبزی است. سفید کرکی، سفیدک پودری، قارچ، کپک خاکستری، از جمله این موارد است، به همین دلیل است که ما همیشه تأکید میکنیم در مورد هر فعالیت اقتصادی از قبل آموزشهای لازم را بگذرانید.
تنظیم دما در گلخانههای پرورش فلفل دلمهای بسیار مهم است، اگر کنترل دمای محیط بر هم بخورد و محیط پرورشی با اختلاف دمای شدیدی رو به رو شود، این مهم نیز باعث از بین رفتن فلفل دلمهایهای شما خواهد شد. به همین دلیل باید همیشه هوشیار باشید و حتماً در دورههای آموزشی کاشت و پرورش فلفل دلمهای شرکت کنید.
افزایش تنوع محصولات تولیدی
در طرح توجیهی گلخانه فلفل دلمه ای ، برای اینکه محصولات شما به خوبی به فروش برسد، میتوانید رنگهای دیگر فلفل دلمهای را نیز بکارید. در ایران رنگ سبز فلفل دلمهای کاربرد بیشتری دارد، اما افراد، شرکتها، کارخانهها و رستورانهای زیادی هستند که میخواهند در مواد غذایی خود از فلفل دلمهایهای رنگی استفاده کنند. این کار ضمن تنوع بخشی به محصولات شما، باعث افزایش درآمد و سود میشود.
مواد اولیه برای کاشت فلفل دلمهای
گلخانه شما باید امکانات لازم و مواد اولیه برای کاشت فلفل دلمهای را داشته باشد. از جمله مهمترین این امکانات داشتن آب سالم و دسترس، برق، کود حیوانی و در صورت نیاز در طول کار به آفت کشها هم نیاز دارید. به همین دلیل باید بستر کار در گلخانه شما فراهم باشد تا بهترین فلفل دلمهایها را برای مصرف داخل و صادرات تولید کنید.
استخدام نیروهای انسانی
در طرح توجیهی گلخانه فلفل دلمهای باید به استخدام نیروهای انسانی توجه ویژه داشته باشید. فعالیت در گلخانه کار یک نفر نیست. به همین دلیل شما برای یک هکتار زمین به 20 کارگر از متخصصان حرفهای تا فعالان عرصه خدماتی نیاز دارید.
برای این مهم باید هزینههایی را در نظر بگیرید و طبق قانون وزارت کار باید به کارگران خود حقوق و مزایا بدهید، استخدام نیروی انسانی برای طرح توجیهی شما مهم است. هر چقدر تعداد نیروهای استخدامی شما بیشتر باشد، نشان میدهد که میتواند باعث رشد و توسعه اقتصادی شود. این مهم باعث میشود که طرح شما قابلیت دفاع داشته باشد و مورد تأیید قرار بگیرد.
تجهیزات مورد نیاز در گلخانه فلفل دلمهای
برای راه اندازی یک گلخانه به تجهیزات زیر نیازمند هستید:
- انواع سیستم سرمایشی شامل«سیستم خنک کننده تابستانه، (مه پاش)، سیستم خنک کننده زمستانه،سیستم تیوپ– پنکه».
- انواع سیستم گرمایشی«سیستم مرکزی: سیستم شوفاژ، سیستم موضعی: بخاری که شامل سه دسته, بخاریهای منفرد یا تراکمی– بخاریهای کنوکسیونییا همرفتی– بخاریهای تابشی با انرژی پایین است».
- ژنراتور(برق اِضطراری)
- ترموستات
- سیستم آبیاری تحت فشار
بازار فروش فلفل دلمهای
در طرح توجیهی گلخانه فلفل دلمه ای باید به بازار فروش آن توجه کنید. شناسایی بازار هدف، از مهمترین راههای افزایش سود دهی شما خواهد بود. بازار هدف فلفل دلمهای مصارف خانگی و رستورانها است، به همین دلیل به راحتی میتوانید محصولات تولیدی خود را با عرضه به فروشگاههای کشور به دست مصرف کننده برسانید.
راههای افزایش فروش محصولات
[tie_list type=”thumbup”]
- تا جایی که میتوانید از فروش فلهای آن خودداری کنید، زیرا باعث کاهش میزان سود دهی میشود.
- همیشه در هر گلخانهای برخی از فلفل دلمه ای ها آسیب میبینند، به همین دلیل یا آنها را به فروش نرسانید و یا با قیمت کمتر، ضمن آگاه کردن خریدار از خرابی فلفل دلمهای، آن را به فروش برسانید.
- بهترین و آسانترین شکل بسته بندی را برای محصولات خود در نظر بگیرید.
- سعی کنید در محل گلخانه، خودتان وسیله نقلیه برای حمل به بازارهای هدف را داشته باشید.
- حتماً یک سایت اینترنتی برای فروش محصولات خود داشته باشید.
[/tie_list]
نظارت بر فلفل دلمهایها
از زمان کاشت باید به صورت دقیق فلفل دلمهایها را مورد بررسی قرار دهید. اگر به مشکلی برخورد کردید باید سریعاً برای برطرف کردن آن اقدام کنید. اگر میخواهید که همواره بهترین فلفل دلمهایها را تولید کنید، باید یک واحد کنترل کیفی از متخصصان حرفهای داشته باشید، شاید عجیب به نظر برسد ولی حضور یک فرد با این تخصص در گلخانه شما لازم است، به خصوص در زمان بسته بندی هم باید نظارت دقیقی بر روی فلفل دلمهای صورت بگیرد و سالمها و ناسالمها را از هم جدا کند.
همچنین در جریان نگهداری از فلفل دلمهایهای کاشته شده اگر تشخیص دهد باید از آفت کشها و سمهای قوی برای از بین بردن آفات و حشرات موذی در گلخانه استفاده کنید.
تهیه انبار برای نگهداری فلفل دلمهایهای مازاد
گاهی به دلیل شرایط بد بازار و یا تولید زیاد محصولات، باید بخشی از فلفل دلمهایها را انبار کرد. انبار باید ویژگیهایی داشته باشد تا فلفل دلمهایهای شما تا پیدا شدن مشتری، سالم باقی بماند.
- کف و دیوارهای انبار باید کاملاً با سرامیک پوشیده شده باشد که بتوان آن را شست و ضد عفونی کرد.
- ردیفهای زیادی از قفسههای فلزی باید در انبار قرار داشته باشد.
- قبل از قرار دادن فلفل دلمهایها باید همه انبار را سمپاشی کرده باشید.
- انبار باید کاملاً خشک و خنک باشد. رطوبت باعث از بین رفتن فلفل دلمهایها خواهد شد.
- یک مسئول ناظر باید برای انبار انتخاب کنید و هر روز باید انبار را بررسی کند.
- انبار باید به سیستم خودکار اطفاء حریف مجهز باشد.
- هرگز جعبه فلفل دلمهایها را مستقیم روی زمین قرار ندهید.
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 2: «فعالیت در زمینه صادرات نیازمند اخذ مجوز است که این مهم تنها با ثبت برند امکانپذیر است. بهتر است نامی را برای برند محصولات خود انتخاب کنید که با هر بار شنیدن، همه را به یاد فلفل دلمهایهای تولیدی شما بیندازد»[/box]
مجوزهای لازم برای تأسیس گلخانه فلفل دلمهای
از آنجایی که فعالیت شما در زمینه موارد غذایی است، باید از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجوز لازم را دریافت کنید. همچنین هم خودتان و هم کارگرهایی که در گلخانه کار میکنند، باید تست سلامتی بدهند. از طرف دیگر مجوز بسته بندی و همچنین مجوز بهرهبرداری هم باید دریافت کنید.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 3: «لازم به ذکر است که کسب مجوزهای قانونی نیازمند پرداخت هزینه است که باید برای این مهم بودجههایی را در نظر بگیرید»[/box]
سخن پایانی…
یکی از سبزیجات مهم برای تهیه غذا فلفل دلمهای است. با توجه به رشد صنعت غذاهای فوری در کشور و تغییر عادات غذایی مردم، شاهد افزایش تقاضا برای خرید و مصرف فلفل دلمهای هستیم. همه این شواهد نشان میدهد که میتوانید با خیالی آسوده وارد این کسب و کار شوید و کار کاشت گلخانهای آن را در هر نقطه از کشور آغاز کنید، البته تنها ایرادی که تأسیس یک گلخانه دارد، هزینههای اولیه آن است.
اگر در تأمین آن مشکل دارید میتوانید از جهاد کشاورزی وام خود اشتغالی را دریافت کنید. به این ترتیب با تأمین سرمایه، یادگیری اصول پرورش فلفل دلمهای، یافتن بازار هدف و صبور بودن میتوانید به درآمدهای نجومی برسید، هر کسب و کاری برای اینکه موفق شود، نیازمند یک مدیریت قوی است.
همواره سعی کنید بهترین اصول مدیریتی را برای گلخانه خود در نظر بگیرید.