آیا طرح توجیهی یونجه میتواند سودآور باشد؟ میزان سود از کشت یونجه چقدر است؟ با ما همراه باشید تا به جواب این سوالات برسیم.
یونجه یکی از گیاههایی است که سابقه کشت زیادی توسط بشر دارد و تقریباً همزمان با شروع کشاورزی کشت این گیاه هم آغاز شد. یونجه به دلیل خاصیتی که دارد از همان ابتدای کشاورزی برای خوراک دام در نظر گرفته شد و در قحطی و کمبود هم همیشه از منابع مفید برای تغذیه دام بوده است.
این پایان ماجرا نیست و خواص دارویی این گیاه بسیار زیاد است. به همین دلیل بازار مناسبی در صنایع مختلف دارد. برای کشت مناسب این گیاه، به یک طرح توجیهی یونجه مناسب نیاز است که همه چیز را در نظر گرفته باشد.
در ادامه قصد داریم این طرح را بهطور دقیق و گامبهگام توضیح دهیم و رویکرد کاملا عملی و علمی است. مباحثی مانند بازار، بررسی توجیه اقتصادی و موارد بسیار دیگری در نظر گرفته شده است؛ پس حتما تا انتها این متن را دنبال کنید.
طرح توجیهی یونجه: مشخصات گیاه
یونجه تقریباً در هر آبوهوا قابلکشت است. بنابراین در مناطق سردسیر یا گرمسیر امکان پرورش آن وجود دارد اما با وجود این، در مناطق گرم رشد سریعتر و بهتر رشد میکند. بهترین زمان برای کشت پاییز و بهار است و از آنجاکه یونجه یک گیاه چندساله است، تا حداقل سه سال میتوانید از آن برداشت کنید.
اگر مراقبت بهتر باشد میتوان این زمان را افزایش داد که از نظر اقتصادی بهصرفه است که در ادامه بیشتر درباره این موضوع توضیح میدهیم.
برای شروع کشت باید ابتدا خاک مناسب انتخاب کرد که از نوع شنی_رسی و زهکشی آن مناسب باشد. اگر خاک نرم باشد بهتر است اما اگر خاک رسی است باید دقت کنید که حداکثر عمق کاشت بذر 1 سانتیمتر باشد.
همچنین باید خاک را عمیق شخم زد و این به دلیل چندساله بودن گیاه است. در سالهای اول، گیاه نسبت به کمآبی یا شور بودن زمین یا نبود کود حساس است. پس علاوهبر مراقبت باید در هر هکتار بین 5 تا 10 تن کود مصرف شود. البته این مقدار بستگی به نوع زمین هم دارد.
نکته مثبت این است که درصورتیکه عمر گیاه تمام شود، مقدار زیادی بقایای گیاهی و ازت از خود بهجا میگذارد. این دو ماده برای حاصلخیز کردن خاک بسیار مفید هستند. به همین دلیل برخی از کشاورزان یونجه را تنها به دلیل افزایش باروری خاک کشت میکنند.
مصرف و بازار هدف
برای اینکه دقیقتر با طرح توجیهی یونجه آشنا شوید و بدانید چه موضوعاتی در آن در نظر گرفته میشود، لازم است با مفهومی به اسم بازار هدف آشنا باشید. بازار هدف مشخص میکند یک محصول بعد از اینکه به تولید شد قرار است به دست چه کسی برسد؟ در مثال ما، یونجه بعد از اینکه کشت شد دو مصرف عمده دارد:
استفادههای دارویی
هم استفاده برای دام و هم استفاده برای مصارف دارویی سود زیادی دارد و میتوان هر دو گروه را هدف گرفت. یونجه هم بهصورت مستقیم و هم بعد از فراوری بهعنوان خوراک دام استفاده میشود.
اگر بهصورت مستقیم استفاده شود معمولاً با واسطههای کمتری به دست کشاورز میرسد و ارزش افزوده آن در زنجیره تأمین کمتر است. با وجود این، چون مستقیم به بازار اصلی میرسد سود خوبی به همراه دارد.
درصورتیکه به دست سازمانهایی که آن را فراوری میکند برسد (برای تولید پله یا پودر)، ارزش بیشتری به محصول افزوده میشود. با وجود این، یک واسط بین شما و مصرفکننده قرار میگیرد اما به دلیل ارزشی که به محصول افزوده میشود، بهطور غیرمستقیم بر شما هم تأثیر دارد. این تأثیر هم روی قیمت و هم روی حجم خرید است.
برای استفادههای دارویی همین توضیحات برقرار است. در هر دو صورت چه مستقیم به بازار هدف برسد و چه این کار باواسطه و افزودن ارزش به محصول باشد، برای شما سودآور است.
توجیه اقتصادی طرح کشت یونجه
اولین چیزی که در طرح توجیهی یونجه باید به آن توجه کنید، چندساله بودن این گیاه است که قبلاً درباره آن توضیح دادیم. درصورتیکه بتوانید از یک کشت چندبار استفاده کنید طرح از نظر اقتصادی معقولتر به نظر میرسد. البته دقت کنید که مراقبت و نگهداری هم هزینههای خاص خود را دارد اما با وجود این، در ضعیفترین حالت هم میتوان انتظار برداشت خوب داشت.
میزان برداشت بر اساس شرایط آبوهوا، نوع بذر، کود و فاکتورهای بسیار دیگری تغییر میکند اما با وجود این میتوان یک برآورد کلی داشت. در مناطق سردسیر مقدار برداشت بین 8 تا 12 تن علوفه خشک بهازای هر هکتار در کنار 3 تا 4 چین از یونجه است.
در مناطق گرمسیری که رشد محصول بهتر است، امکان 10 تا 15 چین هم وجود دارد. علاوه براین، مقدار علوفه خشک هم به 20 تا 30 تن بهازای هر هکتار میرسد که مقدار بسیار مناسبی است.
این مقدار برداشت از زمین سود زیادی به همراه دارد و هزینههای مختلف را با درنظرگرفتن مقدار تورم بهخوبی پوشش میدهد. یعنی درصورتیکه یک طرح توجیهی یونجه خوب داشته باشید که از آن بهعنوان راهنما استفاده کنید از نظر حسابداری به نقطه سربهسر میرسید.
علاوهبرآن از نظر مالی و اقتصادی و با درنظرگرفتن میزان تورم سود میکنید.
آینده و سرمایهگذاری یونجه
دقت داشته باشید که این محصول در یک زنجیره تأمین وسیع قرار میگیرد و شروع فعالیت صنایع و کسبوکارهای زیادی است. قبلاً درباره این موضوع توضیح دادیم اما اجازه دهید این بار یا یک مثال توضیح دهیم. تصور کنید که 2 شرکت تولید پودر و پله یونجه از شما خرید کنند.
به دلیل اینکه لازم است مقداری موجود اطمینان داشته باشند و هم هدررفت فرایند را در نظر بگیرند، مقدار خرید همیشه بیش از نیاز است.
حال تصور کنید اگر هرکدام بخواهد 20 تن از شما خرید کند و 20 درصد این مقدار هم بهعنوان احتیاط داشته باشند، مقدار کل به 44 تن میرسد. این فقط 2 شرکت و در بخش تولید خوراک دام است. مصارف دارویی و کاربردهای دیگر هم وجود دارد که اگر به این مقدار افزوده شود مقدار مناسبی خواهد بود.
همچنین دقت کنید که با رشد جمعیت انسانها و نیاز بیشتر به تأمین گوشت، تقاضا برای خوراک دام بیشتر میشود. یونجه دلیل خاصیت زیادی که دارد میتواند جایگزین بخش زیادی از علوفه دام شود به همین دلیل این کار یک شغل دائمی است که تا همیشه به آن نیاز است.
تجهیزات و دستگاههای موردنیاز
تجهیزات بسته به نوع گلخانهای یا فضای باز متفاوت است اما با وجود این هنوز یک چهارچوب مشخص وجود دارد و میتوان در طرح توجیهی یونجه مشخص کرد چه دستگاههایی لازم است. اول ازهمه منبع آب است که برای ذخیره احتیاط استفاده میشود.
همچنین در صورت کشت گلخانهای ممکن است بهعنوان تأمینکننده اصلی آب گیاه باشد. در کنار منبع تجهیزات انتقال آب مانند لولههای پلیاتیلن ضروری است.
سمپاش و ابزارآلات دفع و کنترل آفت هم یکی از ضروریترین تجهیزات است که حتماً باید وجود داشته باشد. در کنار آن، سم و کود لازم است و باید همیشه در دسترس باشند. در صورت کشت در گلخانه، تجهیزات گرمایشی، تهویه هوا، رطوبت ساز، تجهیزات روشنایی و خود سازه اصلی گلخانه لازم است.
ماشینآلات کشاورزی یکی از اصلیترین تجهیزات هستند که میتوانید آنها را خریداری یا اجاره کنید. این تجهیزات بههیچوجه قابلچشمپوشی نیست و یکی از مهمترین هزینهها برای افزایش کیفیت کشت است. تجهیزات دیگر مانند داس، بیل و سایر وسایل ابتدایی کشاورزی در هر دو نوع گلخانهای و کشت در زمین لازم است.
در انتها باید بدانید که اگر یک طرح باید استاندارد باشد و از تجربه دیگران در آن استفاده کنید، هزینه آن در واقع از جنس سرمایهگذاری برای کشت بهتر است. برای سفارش طرح توجیهی جامع و استاندارد بانکی با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را در همه مراحل راهنمایی کنند.
3 پاسخ
نحوه خرید طرح
ایا کاشت یونجه در گلخانه توجیه اقتصادی دارد؟
اگر به صورت اصولی انجام بدید بله توجیه اقتصادی خوبی داره