طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا ، از جمله طرحهایی است که میتواند افقهای جدیدی را پیش روی تولید کنندگان و علاقهمندان به این گیاه دارویی-درمانی قرار دهد، تدوین طرح توجیهی آلوئه ورا به شما این امکان را میدهد تا جزئیات یک فعالیت اقتصادی را به خوبی بررسی کرده و میزان موفقیت آن را تخمین بزنید.
وقتی در آغاز کسب و کاری از چنین طرحهایی استفاده کنید، باعث میشود که سرمایهگذاری و تلاشتان به هدر نرود و تأثیر مهمی را در رشد و رونق اقتصادی کشور بر جای بگذارید.
تاریخچه گیاه آلوئه ورا
سابقه پرورش آلوئه ورا در دنیا به هزاران سال پیش بازمیگردد، در کنار مصرف خوراکی، آلوئه ورا بیشتر برای مصارف بهداشتی-آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد. همین موضوع باعث شده که در سال 1389 کاشت و پرورش این گیاه معجزه آسا در ایران، به صورت گستردهای آغاز شود، در ایران نیز بیشترین استفاده از آلوئه ورا در لوازم آرایشی – بهداشتی، تهیه ماسک و مصارف خوراکی است.
ویژگیهای برتر آلوئه ورا
در طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا باید به مهمترین ویژگیهای مثبت این گیاه بپردازید. بررسی نقاط مثبت یک طرح فنی و اقتصادی به شما کمک میکند با اطمینان بیشتری سرمایه خود را برای شروع یک پروژه به گردش درآورید.
[tie_list type=”plus”]
- گیاه آلوئه ورا در آب و هوای گرم و خشک به خوبی رشد میکند. با توجه به گرمسیری بودن ایران، پرورش آلوئه ورا میتواند گزینه خوبی برای شروع یک فعالیت اقتصادی باشد.
- این گیاه به آب زیادی نیاز ندارد. از این رو در بیشتر نقاط کشور به خصوص جنوب ایران میتواند به خوبی کشت شود.
- برخی از گیاهان باید در هوای ملایم و مرطوب قرار بگیرند تا به خوبی رشد کنند. اما آلوئه ورا میتواند در دمای بالا و هوای گرم زنده بماند. حداقل دمای مناسب برای این گیاه 25 درجه و حداکثر آن 50 درجه سانتی گراد است.
- از ویژگیهای مهم این گیاه ریشه ضخیم و کوتاه آن است. از این رو میتواند بیشترین مقدار آب موجود در زمین را جذب کند. به همین دلیل دچار مشکل کم آبی نمیشود.
- اگر زمین شما شور است نباید نگران رشد آلوئه ورای خود باشید. از ویژگیهای مثبت این گیاه رشد آن در زمینهای شور است.
- گیاه آلوئه ورا در شرایط خانگی نیز قابل پرورش است. از این رو اگر میخواهید در خانه کار پرورش آن را آغاز کنید باید دورههای آموزشی ویژه آن را بگذرانید. اما اگر قصد تولید انبوه را دارید، این مهم باید در زمینهای زراعی صورت بگیرد.
- هر چند پرورش آلوئه ورا در شهرهای سردسیر توجیه خوبی ندارد، اما این مهم تنها در شرایط گلخانهای امکانپذیر خواهد بود.
[/tie_list]
موارد مصرف آلوئه ورا
آلوئه ورا یک گیاه دارویی و درمانی است. اگر به محصولات بهداشتی-آرایشی دقت کرده باشید، نام آلوئه ورا را در ترکیبات آن مشاهده خواهید کرد. این مهم نشان میدهد که آلوئه ورا نقش مهمی را در سلامت پوست ایفا میکند و گیاه ارزشمندی است، از طرف دیگر در طب سنتی از آن برای درمان زخمها، ناراحتیهای معده، تقویت سیستم ایمنی بدن«دارای کلسیم، منیزیم و روی است» و.. مورد استفاده قرار میدهند.
به همین دلیل این گیاه در هر عطاری وجود دارد، همچنین افراد میتوانند با پرداخت هزینه کم یک برگ آلوئه ورا را خریداری کرده و از ژل آن ماسک صورت درست کنند.
طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا
[tie_list type=”starlist”]
- میزان سرمایه اولیه برای شروع
- میزان درآمد و فروش
- نقطه سر به سر
- میزان سود پیش بینی شده
- دوره برگشت سرمایه
- تجهیزات موردنیاز
- نیروی کار موردنیاز
- هزینه های جاری
- هزینه آب مصرفی
- هزینه استخدام نگهبان
- هزینه خرید پاجوش
- هزینه های قبل از بهره برداری
- برآورد گردش سرمایه
- برآورد سود ویژه و ناویژه
- میزان سود در سال اول
- میزان سود سالیانه
- ماشین آلات موردنیاز
[/tie_list]
هزینههای لازم برای پرورش آلوئه ورا
علاقهمندان به پرورش آلوئه ورا باید در طرح توجیهی خود هزینههای اولیه و جانبی پرورش این گیاه دارویی رااولویت خود قرار دهند. در ادامه مهمترین هزینههایی که پرورش آلوئه ورا میتواند به همراه داشته باشد را ذکر خواهیم کرد.
هزینه اولیه برای شروع به کار
این مهم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی با 4 میلیون تومان و برخی با 40 میلیون تومان کار خود را شروع میکنند. البته اگر هزینههای زمین را فاکتور بگیریم، میتوانید با رقمهای پایین کار خود را شروع کرده و به مرور آن را گسترش دهید.
تهیه زمین مناسب
هر چند آلوئه ورا را میتوان در محیط منزل نیز کاشت و از آن استفاده کرد. اما این مهم نمیتواند برای طرحهای بزرگ و تولید انبوه گزینه مناسبی باشد. به همین جهت باید زمین مناسبی را برای این کار در نظر بگیرید.
ویژگی زمین مناسب برای پرورش آلوئه ورا
- زمین شما باید در منطقهای با آب و هوای خشک قرار داشته باشد.
- خاک زمین شما باید برای پرورش آلوئه ورا مناسب باشد. یعنی نباید در زمینهایی که خاک آن رطوبت بالایی دارد این گیاه را بکارید.
- بهترین کار برای تهیه زمین خرید آن است. اگر زمین متعلق به خودتان باشد، سود حاصل از پرورش آلوئه ورا قابل توجه خواهد بود.
- زمینهایی که حاصلخیزی خود را از دست دادهاند نیز میتوانند گزینه خوبی برای پرورش آلوئه ورا باشند.
هزینه آبیاری آلوئه ورا
در طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا، باید هزینه آبیاری گیاه مورد نظر به دقت بررسی شود. البته در مورد این گیاه نگران هزینه آب نباشید. خوشبختانه آلوئه ورا به آب بسیار کمی نیاز دارد. همین موضوع به تنهایی میتواند توجیه اقتصادی خوبی را به همراه داشته باشد، در صورتی که گیاه نیاز به آب داشت، با نصب دستگاههای آبیاری قطرهای میتوانید کمترین هزینه را برای تأمین آب مورد نیاز آلوئه ورا، پرداخت کنید، زمان آبیاری با توجه به زمین و شرایط آبیاری متفاوت خواهد بود.
از این رو برخی گیاه خود را هر 10 روز یکبار و برخی هر 15 رو یکبار آبیاری میکنند. فراموش نکنید که زمان آبیاری باید منظم باشد، این مهم تأثیر زیادی روی کیفیت ژل آلوئه ورا خواهد گذاشت.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته : «سازگاری این گیاه در آب و هوای خشک و گرم است. از این رو اگر در مناطق سردسیر هستید، توصیه میکنیم که هرگز آلوئه ورا را در دمای پایین زیر کشت نبردید. این گیاه به راحتی در دمای پایین از بین میرود. از این رو در طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا به دمای هوای محل پرورش آن دقت کنید».[/box]
استفاده از روشهای نوین کشت آلوئه ورا
در طرحهای تجاری، بهتر است از جدیدترین روشهای پرورش آلوئه ورا استفاده کنید. از این رو به کارگیری روش «کشت بافت» میتواند برای کسب و کار شما مفید باشد، در روشهای قدیمی مثل کاشت بذر، 6 ماه طول میکشد تا برگهای تازه رشد کنند و آماده برداشت شوند.
اما با استفاده از روشهای نوین به راحتی در زمان خود صرفهجویی میکنید و سریعتر به محصول و سود حاصل از آن خواهید رسید، البته فراموش نکنید استفاده از روشهای نوین برای به زیر کشت بردن آلوئه ورا، هزینههایی را به دنبال دارد که باید برای هر بخشی از کار بودجهای را در نظر بگیرید.
هزینه مراقبت از گیاه
هر چند آلوئه ورا نیاز زیادی به مراقبت ندارد و هر کسی میتواند کار پرورش آن را آغاز کند؛ اما به دلیل روشهای نادرست آبیاری و یا نامناسب بودن خاک، گیاه دچار مشکلاتی میشود، یکی از مهمترین مسائلی که گیاه آلوئه ورا را به نابودی میکشاند، بحث آبیاری است.
اگر آب زیادی به گیاهان بدهید به مرور زمان از بین میروند و این مهم همه زحمتهای شما را به باد میدهد، همچنین عدم رعایت برخی از نکات جزئی نیز باعث از بین رفتن گیاه میشود. به عنوان مثال اگر شما در هنگام آبیاری بر روی برگها آن آب بریزید، حشراتی چون «شپشک آرد آلود» آن را آلوده میکند، البته ممکن است برخی از حشرات بی آزار روی گیاه تخم گذاری کنند.
یادتان باشد این مهم آسیبی به ژل گیاه وارد نمیکند و نباید نگران این موضوع باشید.
نکات مهم در کاهش آسیب به آلوئه ورا
- طبق اصول استاندارد به گیاه آب بدهید.
- مزرعه پرورشی خود را بیمه کنید.
- در صورت مشاهده حشرات، گیاهان آلوده را جدا کرده و آنها را از زمین خارج کنید.
- اگر اطمینان دارید خاک زمین شما آلودگیهای محیطی دارد، نسبت به پاکسازی آن اقدامات لازم را انجام دهید.
- در زمان برداشت هم ممکن است آسیبهایی به گیاه وارد شود.
- هرگز به خاطر کسب سود بیشتر، اجازه ندهید که گیاه مدت زیادی در زمین باقی بماند و آن را برداشت نکنید.
هزینه حمل و نقل گیاهان برداشت شده
در طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا باید برای حمل و نقل گیاهان برداشت شده به بازارهای هدف، وسایلی نقلیهای را در نظر بگیرید. این مهم هزینههایی را برای شما به همراه خواهد داشت. البته اگر خودتان ماشینهای لازم را داشته باشید، بخش مهمی از هزینهها کاهش مییابد؛ در غیر این صورت باید وسایل حمل و نقل را اجاره کنید.
استخدام نیروهای انسانی
برای کاشت، داشت و برداشت آلوئه ورا به صورت گسترده به نیروهای انسانی نیمه ماهر و ماهر نیازمند هستید. اگر مزرعه شما کوچک است میتوانید به صورت خانوادگی این کار را انجام دهید. اما اگر وسعت زیر کشت شما زیاد باشد باید نیروهای انسانی را استخدام کرده و به آنها حقوق بدهید.
هزینه بازاریابی محصول
دامنه فعالیت برای آلوئه ورا گسترده است. از این رو در طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا باید بازار هدف خود را مشخص کنید، وقتی اطمینان داشته باشید که قرار است در چه بازاری محصولات خود را به فروش برسانید، آن وقت روش بازاریابی شما روشن خواهد شد. این مهم نیاز به تحقیقات میدانی و آماری دارد که باید برای آن هزینههایی را در نظر بگیرید.
مهمترین بازارهای هدف در فروش آلوئه ورا
[tie_list type=”thumbup”]
- برای فروش آلوئه ورا میتوانید به صورت عمده گیاهان پرورشی را به عطاریها بدهید.
- اگر از نظر مالی هیچ مشکلی ندارید، با تأسیس کارخانه اقدام به تولید محصولات آرایشی-بهداشتی کنید.
- میتوانید آلوئه ورا خود را برای فروش به کارخانههای آرایشی-بهداشتی بدهید تا از ژل آن محصولات مختلفی را تولید کنند.
- از ژل آلوئه ورا نوشیدنیهای مختلفی تهیه میشود. به همین دلیل میتوانید به دو روش آلوئه ورا خود را به فروش برسانید. 1) آن را به کارخانههای تولید نوشیدنی بفروشید. 2) خودتان کارخانه نوشیدنی احداث کنید.
- از ژل آلوئه ورا سالادهای مختلفی نیز تهیه میشود. از این رو آلوئه ورای پرورشی شما میتواند نیاز بخش مهمی از رستورانها را نیز تأمین کند.
[/tie_list]
بازگشت سرمایه در پرورش آلوئه ورا
یکی از موارد مهمی که به طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا شما قابلیت دفاع میدهد، این است که میزان نسبی و یا دقیق بازگشت سرمایه را در نظر بگیرید. در صورت ثبات شرایط اقتصادی و عدم بروز حوادث و مشکلات احتمالی، انتظار میرود در مدت 2 تا 3 سال سرمایههای اصلی شما بازگردد.
مهمترین فواید پرورش آلوئه ورا
- کاشت آلوئه ورا در مناطق خشک و بیابانی نقش مهمی را در حفظ محیط زیست دارد و میتواند ریزگردها را نیز کاهش دهد.
- پرورش آلوئه ورا باعث اشتغال جوانان (به صورت مستقیم و غیرمستقیم) میشود.
- با ثبت برند و بالا نگه داشتن کیفیت گیاهان، بخش مهمی از نیاز مراکز تولید لوازم آرایشی-بهداشتی را تأمین میکنید.
نکات مهم در پرورش آلوئه ورا
- هر چقدر شرایط آب و هوایی مساعد و آرم باشد، زمان مناسبی برای کشت آلوئه ورا خواهد بود.
- در هنگام کاشت آن باید به نوع خاک توجه کنید. در خاکهای حاصلخیز بهترین فاصله کاشت 70 سانتی متر و در خاکهایی که شنی هستند گیاه آلوئه ورا باید با فاصله 100 سانتی متری از یکدیگر کاشته شود.
- اگر گیاه آلوئه ورا از تراکم بیشتری برخوردار باشد، مقاومت و کیفیت آن بهتر خواهد بود.
- به زمان برداشت گیاه آلوئه ورا نیز باید دقت ویژهای داشته باشید. تنها وقتی میتوانید آنها را برداشت کنید که هر آلوئه ورا 3 تا 4 برگ تولید کرده باشد.
کوتاه سخن اینکه…
در ایران طرح توجیهی پرورش آلوئه ورا از دفاع و منطق خوبی برخوردار است. از این رو اگر بودجه لازم را ندارید، با دریافت وامهای کوتاه مدت و یا بلندمدت کسب و کار خود را شروع کرده و درآمدزایی کنید، در صورتی که آلوئه ورای تولیدی شما با کیفیت باشد، میتوانید با تمرکز بر روی صادرات، به بزرگترین صادرکننده آلوئه ورا در ایران تبدیل شوید و از این طریق سود خوبی را به دست آورید.