در این مقاله قصد داریم به طرح توجیهی تولید سنگ مصنوعی بپردازیم و جواب این سوال را بدهیم که آیا تولید سنگ توجیه اقتصادی دارید؟
امروزه با توجه به نیاز صنعت ساختمان و پروژههای ساختمانی و صنعتی به سنگ و گران تمام شدن استخراج و حمل سنگهای طبیعی و نیز محدودیتهای زیستمحیطی در این رابطه، ایدهی تولید سنگهای مصنوعی رونق گرفته است و همواره شاهد این هستیم که نیاز به تولید سنگ های مصنوعی روز به روز در حال افزایش است.
روشهای مختلف تولید سنگ مصنوعی
روش اول : از نظر تئوری، این سنگها به دو صورت قابل تولید هستند. اول این که کلا در محیط آزمایشگاه ساخته شوند. یعنی سنگهای طبیعی تجزیه میشوند و فرمول مواد تشکیلدهندهی آنها استخراج میگردد، بعد در آزمایشگاه با توجه به آن فرمولها، همان مواد را به صورت مصنوعی میسازند. این کار بسیار زمانبر بوده و خیلی هم گران تمام میشود. پس از روش دوم استفاده میکنند.
روش دوم: همان روشی است که در طرح توجیهی تولید سنگ مصنوعی به دنبالش هستیم. در این روش از سنگهای طبیعی و ترکیب مجدد آنها با خاک رس، سیمان، آهک و خاکهای سبک و ترکیبات دیگر سنگهای مصنوعی ساخته میشوند.
برای این که بفهمید تولید سنگ مصنوعی از نظر اقتصادی توجیهی دارد یا نه باید ابتدا با مزایا و معایب آن آشنا شوید و بعد مسائل فنی و مالی را در نظر بگیرید. به طور کلی میتوان گفت که سنگهای مصنوعی از ترکیب مواد معدنی با مواد آلی و پلیمرها ساخته میشود.
مزایای سنگ مصنوعی نسبت به سنگ طبیعی
طرح توجیهی تولید سنگ مصنوعی فقط وقتی مفهوم خواهد داشت که سنگ مصنوعی نسبت به سنگ طبیعی مزایایی داشته باشد. اولین مزیت سنگهای مصنوعی نسبت به سنگهای طبیعی به صرفه بودن آنها در تولید انبوه است.
سنگهای مصنوعی نسبت به انواع طبیعی قیمت کمتری دارند زیرا برای آن که سنگهای طبیعی قابلیت عرضه در بازار را پیدا کنند باید مراحل مختلفی را طی کنند و همین مراحل و انجام کارهای مختلف روی آنها قیمتشان را بالا میبرد.
دومین مزیت سنگهای مصنوعی نسبت به سنگهای طبیعی، سبکتر بودن آنها است. فقط بخشی از موادی که برای ساخت سنگهای مصنوعی استفاده میشود را سنگهای طبیعی تشکیل میدهند.
باقی موارد را موادی مثل خاک رس و خاکهای سبک و سیمان و آهک و انواع افزودنیها تشکیل میدهند.
همین مساله باعث میشود چگالی سنگهای مصنوعی نسبت به انواع طبیعی کاهش یابد و آنها در حجم یکسان بسیار سبکتر باشند.
مقاومت سنگ های مصنوعی
مزیت دیگر سنگهای مصنوعی، مقاومتر بودن آنهاست. مثلا میتوان با افزودنیهایی مثلِ خاکِ رُس مقاومت گرمایی سنگ را بالا برد. همچنین این سنگها را میتوان در شکلها و طرحها و رنگهای مختلف تولید و عرضه کرد. افزودن موادی مانند سیمان هم باعث استحکام بیشتر این سنگها میشود.
مقاومت در برابر رطوبت نیز از ویژگیهایی است که میتوان با افزودنیهای خاص آن را افزایش داد. همچنین استفاده از این سنگها باعث جلوگیری از تخریب بیشتر طبیعت و کوهها میشود.
انواع سنگهای مصنوعی
سنگهای مصنوعی در انواع مختلفی ساخته و عرضه میشوند. در این مقاله تاکید ما روی سنگهای مصنوعی ساختمانی است. این سنگها انواع مختلفی دارند. از مهمترین انواع سنگهای مصنوعی ساختمانی، میتوان به سمنت پلاست، مرمر و گرانیت مصنوعی، کوارتز، اونیکس و کورین و آنتیک اشاره کرد.
مواد اولیه مورد نیاز برای تولید سنگهای مصنوعی
هر سنگ مصنوعی فرمولاسیون خاص خود را دارد. برای تولید هر نوع سنگ مصنوعی به مواداولیهی خاص آن نیاز دارید اما بسیاری از مواد اولیه به صورت عمومی برای تولید انواع سنگ مصنوعی به کار میروند. معمولا برای تولید سنگ مصنوعی از ضایعات سنگهای طبیعی استفاده میشود.
همین باعث میشود تولید سنگ مصنوعی مقرون به صرفه بوده و به نفع محیط زیست باشد. بنابر نوع سنگ و کاربرد آن ممکن است از مواد مختلفی مثل سیمان، آهک، خاک رُس، انواع خاکهای سبک، ترکیبات آلومینیوم، ترکیبات آهن و نیز سیلیس و بعضی افزودنیهای دیگر برای تولید سنگهای مصنوعی استفاده گردد.
همچنین استفاده از رنگهای مختلف امکان تولید سنگهای مصنوعی با رنگهایی که ممکن است در طبیعت نباشد را فراهم میکند.
مراحل تولید سنگهای مصنوعی
یکی از موارد مهم در طرح توجیهی تولید سنگ مصنوعی، آشنایی با مراحل تولید سنگ است. اولین مرحله، تهیهی مواد اولیه است. بعد از آن، نسبت مواد اولیه برای ترکیب با هم مشخص میشود. بعد از تعیین نسبت، مواد اولیه با هم ترکیب شده و وارد خط تولید میشوند تا طبق فرمولاسیون خاص خود به محصول مورد نظر تبدیل شوند.
مواد خُرد میشوند و بنا به فرمولاسیون به آنها حرارت داده میشود، بعد تحت فشار قرار میگیرند. وقتی بلوکهای اولیه ساخته شدند، عملیات برشزنی برای نازکتر کردن آنها انجام میشود. پس از آن سطح آنها با سمباده و پولیش صاف و براق میگردد. مرحلهی بعدی نقشزنی است.
اگر احتیاج باشد که طرح یا نقش خاصی روی سنگها زده شود آن کار در این مرحله صورت میگیرد. در آخر هم سنگها به ابعاد مورد نظر برش زده میشوند.
فرمولاسیون تولید سنگ مصنوعی
فرمولاسیون در حالت کلی عملیاتی که باید برای تولید یک محصول را انجام دهیم به ما نشان میدهد. همچنین مشخص میکند چه مواد اولیهای را با چه نسبتی تهیه نماییم، چگونه و با چه ابعادی آنها را با هم ترکیب کنیم و برای تولید محصول چه مراحلی را مد نظر قرار دهیم. طبیعی است برای تولید یک محصول خاص باید فرمولاسیون آن مشخص باشد.
بلوکهای اولیه برای تولید سنگ
برای تولید اکثر سنگهای مصنوعی، باید ابتدا مواد اولیه را خُرد و با هم مخلوط کنیم. بعضی از مواد اولیه مثل ضایعات سنگها ابعاد درشت دارند و برای ترکیب شدن با خاکهای سبک و خاک رُس و سیمان باید به ابعاد کوچک خُرد شوند. همچنین ممکن است طبق فرمولاسیون آب یا مایعات دیگری به ترکیب اضافه شوند.
بعد از این هم ترکیب تحت فرآیندهای دیگری از قبیل حرارت و فشار قرار میگیرد. بعد از همهی این موارد محصول اولیه آماده است. محصول اولیهی سنگهای مصنوعی به بلوک اولیه معروف است. بلوک اولیه با انجام عملیات خاصی به محصول نهایی تبدیل میگردد.
محصول نهایی سنگ به چه شکلی است
از خود بلوک اولیه ممکن است چند نوع محصول نهایی تولید گردد که تفاوت این محصولات با هم بیشتر در ضخامت و ابعاد است. اولین کاری که روی بلوکهای اولیه انجام میگیرد نازکتر کردن آنهاست. در این مرحله بلوکها برش زده میشوند تا به ضخامت مورد نظر برسند.
مرحلهی بعدی جلا دادن است. در این مرحله روی بلوکها سمباده زده میشود تا سطح آنها صاف و یکدست شود. بعد از صاف شدنِ سطحِ بلوکها، روی آنها پولیش میزنند تا براق گردند. بعد از این طرحها و نقشههای مورد نظر را روی آنها اجرا میکنند و بعد آنها را به ابعاد دلخواه برش میزنند.
ممکن است عملیات سمباده و پولیسزنی چند بار انجام گردد. همچنین در بعضی از محصولات ممکن است نیازی به سمباده یا پولیش نباشد.
ماشین آلات موردنیاز برای تولید سنگ
گرچه برای سنگهای مصنوعی مختلف ممکن است به ماشینآلات و تجهیزات مختلفی نیاز باشد اما خیلی از دستگاهها در تولید انواع سنگهای مصنوعی مشترکند. معمولا از این ماشینآلات در تولید سنگ مصنوعی استفاده میگردد.
دستگاه سنگشکن
این دستگاه معمولا در ابتدای خط تولید قرار میگیرد و از آن برای شکستن ضایعات سنگهای طبیعی استفاده میشود.
نوار نقاله
برای انتقال مواد در خط تولید به کار میرود.
هاپر
هاپر درواقع قیف بزرگی است که مواد را در خود ذخیره کرده و به آمادهسازی آنها کمک میکند. اگر در هاپر از فرآیند ارتعاش برای آمادهسازی مواد استفاده گردد به آن هاپر ارتعاشی گفته میشود. بعد از آماده شدن مواد از هاپر به باقی قسمتهای خط تولید منتقل میشوند.
الواتور
الواتور یا بالابر برای حمل مواد بین نقاطی که اختلاف ارتفاع زیادی دارند به کار برده میشود.
میزهای ارتعاش
مواد روی این میزها به کمک ارتعاش با بهم بهتر مخلوط شده و ساییده میشوند.
انواع میکسر
میکسرها برای مخلوط کردن و خُرد کردن مواد به کار میروند. خود میکسرها انواع مختلفی دارند که مهمترین آنها میکسرهای آزمایشگاهی و سانتریفیوژی است.
کوره
اگر تولید محصول نیاز به حرارت داشته باشد، از کوره استفاده میشود. ممکن است قبل از کوره احتیاج باشد که مواد کمی گرم شوند که در این صورت از دستگاهی به اسم پیشگرمکن استفاده خواهد شد.
کولر یا خنککن
مواد که از کوره بیرون میآیند برای خنک شدن وارد خنککن میشوند.
دستگاههای مرحلهی نهایی
در این مرحله از دستگاههای مختلفی مثل دستگاه بلوکزن، دستگاه بستهبندی، دستگاهبرش و غیره برای آماده سازی محصول استفاده میگردد.
ابزارهای دیگر
نباید از ابزارهایی و دستگاههای سمبادهزن و نیز پولیش اتوماتیک غافل شد. البته ممکن است فرآیندهای سمبادهزنی و پولیشزنی به صورت دستی انجام شوند.
توجیه اقتصادی تولید سنگ
چون بخش بزرگی از مواد اولیه را ضایعات سنگها تشکیل میدهد که با قیمت ارزان تهیه میشوند، میتوان گفت تهیهی مواد اولّیه در این صنعت، مقرون به صرفه است.
همچنین تعداد نیروی انسانی مورد نیاز برای این طرح زیاد نیست (به خط تولید و نوعمحصول و ظرفیت تولید بستگی دارد ولی به طور متوسط میتوان حدود بیست نفر در نظر گرفت). با این شرایط میتوان چنین ارزیابی کرد که قیمت تمام شدهی محصول زیاد نخواهد بود و تولید این محصول سود خوبی خواهد داشت.
شرایط بازار و تولید کنندگان
در حال حاضر ظرفیت بازار از میزان تولید این محصول بیشتر است. گرچه به دلیل رکود در ساخت و ساز، بازار این محصول رشد سالهای قبل را نداشته اما هنوز هم با توجه به تعداد تولیدکنندگان، بازار این محصول رو به گسترش است. همچنین امکان صادرات این محصول نیز وجود دارد.
تحلیل و نتیجهگیری
قیمت نسبتا پایین مواد اولیه و نیز ماشینآلات و همچنین تعداد کم نیروی انسانی مورد نیاز برای تولید این محصول باعث شده قیمت تمام شدهی این محصول کم باشد و با توجه به افزایش قیمت مصالح ساختمانی در بازار این مساله سبب ایجاد سود بینظیر در تولید و فروش این محصول میشود.
طرحها و رنگها و نقشها و انواع متنوع این محصولات نیز ضمن افزایش جذابیت آنها باعث استقبال کمنظیر مشتریها از این محصول در سالهای اخیر شده است. همچنین با توجه به تنوع این محصولات رقابت در تولید آنها زیاد نیست و بازار خوبی هم دارند.
همهی این مسائل سبب جذابیت تولید این محصول برای افرادی که تمایل به سرمایهگذاری در کسب و کارهای پرسود و زودبازده دارند شده است.
در صورت تمایل به ورود به این صنعت، طرحهای توجیهی جامع همراه با امکانسنجی به شما ارائه خواهد شد.