طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد، گزارشی از ارزیابی های فنی، اقتصادی و مالی طرح است که به صورت کاملا تخصصی توسط مهندسین سایت طرح فنی تهیه می شود. ریخته گری نیمه جامد (Semi-Solid Casting)، یکی از روش های نوین ریخته گری فلزات و تولید قطعات پیچیده و بی نقص است.
برخلاف سایر روش های ریخته گری که از فلزات مذاب در فرآیند تولید استفاده می کنند، مواد اولیه در این روش، دوغاب فلزی نیمه جامد (نیمه مذاب) یا ذرات غیر دندریتی پراکنده هستند. با فناوری نوین ریخته گری نیمه جامد می توان، قطعات فلزی پیچیده را با مشخصات فیزیکی بهبود یافته، دقت ابعادی بالا و کیفیت عالی تولید نمود.
ریخته گری نیمه جامد به علت کاهش عیوب ناشی از تلاطم مواد مذاب، کاهش مصرف انرژی گرمایی، کاهش حفره های گازی، کاهش انقباض حین انجماد قطعه و افزایش عمر قالب، روشی تجاری و مقرون به صرفه برای تولید قطعات فلزی است. کاربردهای عمده قطعات تولیدی در ریخته گری نیمه جامد در صنایع نظامی، صنایع هوا و فضا، صنایع الکترونیک، خودروسازی و … می باشند.
اخذ مجوز و وام توسط طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد
اخذ مجوز واحد ریخته گری از مهم ترین اهداف نگارش طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد می باشد. مرجع صادر کننده جواز تاسیس و پروانه بهره برداری واحدهای ریخته گری، وزارت صنایع و معادن بوده و باید استعلاماتی نیز از سایر سازمان های ذیربط گرفته شود. بیزینس پلن ریخته گری نیمه جامد، باید اطلاعات پروژه را به صورت واقعی بازتاب داده و توجیه پذیری طرح را نزد نهاد صادر کننده مجوز اثبات نماید.
افزون بر اخذ مجوز، دریافت تسهیلات از بانک نیز در سایه تنظیم طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد امکان پذیر خواهد بود. طرح توجیهی باید به بانک عامل ارائه شده و حاوی تمامی سرفصل ها و فرمت درخواستی بانک مورد نظر باشد.
طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد چه دستاوردهایی را در پی دارد؟
ریخته گری نیمه جامد از جمله فرایندهای نسبتا جدید ریخته گری است، بنابراین سرمایه گذاران برای راه اندازی این کسب و کار با سوالات و ابهاماتی روبرو خواهند بود. طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد، با ارائه اطلاعات مورد نیاز چه در بخش مالی و چه در دانش فنی پروژه، یاریگر سرمایه گذاران خواهد بود.
با استفاده از مطالعات امکان سنجی پروژه می توان، با پیش زمینه قبلی وارد مسیر سرمایه گذاری شده و احتمال شکست و از بین رفتن سرمایه را به طور کامل از بین برد.
دورنمایی روشن از سرمایه گذاری در ریخته گری نیمه جامد
به دلیل مزایای بیشماری که شکل دهی قطعات به روش ریخته گری نیمه جامد نسبت به روش های قدیمی و سنتی دارد، گرایش به این فناوری به صورت روزافزونی در حال افزایش می باشد. بررسی های کارشناسان در طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد نیز نشان دهنده پتانسیل بالایی است که برای سرمایه گذاری در این طرح وجود دارد. ریخته گری نیمه جامد با اکثر آلیاژها از جمله روی، منیزیم، مس، تیتانیوم، انواع فولاد و سوپرآلیاژها سازگاری دارد.
با این روش می توان، انواع قطعات آلیاژ آلومینیوم را برای کاربردهای نظامی، خودروسازی و هوا و فضا با دقت بالا تولید کرد. پوسته یا بدنه بسیاری از ابزارهای الکترونیکی از جمله لپتاپ و گوشی همراه نیز به این روش، قابل ساخت می باشد. افزون بر آن، امکان تولید انواع آلیاژهای مسی مورد استفاده در صنایع الکتریک نیز با متد ریخته گری نیمه جامد وجود دارد.
سرمایه اولیه برای احداث واحد ریخته گری نیمه جامد
احداث واحد ریخته گری نیمه جامد، نسبت به سایر واحدهای ریخته گری، سرمایه بیشتری احتیاج داشته و نیازمند تکنولوژی بالاتر و اپراتورهای متخصص است. در ضمن، ریخته گری نیمه جامد به انواع گوناگونی تقسیم بندی می گردد که هر کدام تجهیزات خاص خود را می طلبند. قسمتی از سرمایه اولیه برای خرید ماشین ریخته گری نیمه جامد و دستگاه های ماشینکاری صرف می گردد.
مواد اولیه نیز در این فرایند، انواع شمش های فلزی و آلیاژهای گوناگون بسته به نوع محصولات تولیدی می باشند که باید بودجه ای برای خریداری آنها در نظر گرفت. محاسبه سرمایه اولیه در طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد با توجه به ظرفیت تولید و مشخصات طرح و با داده های روز انجام می گردد.
محاسبه هزینه های پروژه
احداث یک واحد ریخته گری نیمه جامد علاوه بر سرمایه گذاری ثابت، هزینه های متفاوتی را لازم دارد. هزینه زمین از جمله هزینه های اصلی این طرح است که با توجه به مساحت و محل پروژه، متغیر خواهد بود.
هزینه تعمیر و سرویس تجهیزات، هزینه برش و ماشین کاری قطعه، هزینه نیروی انسانی، هزینه سوخت مصرفی و حامل های انرژی از جمله هزینه های عمده پروژه هستند. برآورد هزینه ها به صورت دقیق و با ارقام به روز از دستاوردهای طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد می باشد.
برآورد سود احداث واحد ریخته گری
از آن جا که ریخته گری نیمه جامد از فناوری های نوین و مشاغل بکر است، سرمایه گذاری در این حوزه، سودآور خواهد بود. محاسبه میزان سود در این طرح، کار تخصصی و پیچیده ای است زیرا تمامی مولفه های اثرگذار بر سود باید در محاسبات لحاظ گردند. میزان سوددهی یک واحد ریخته گری نیمه جامد به نوع قطعه تولیدی، ظرفیت تولید سالیانه و استهلاک ماشین آلات و تجهیزات بستگی دارد.
ارتباط موثر با بازارهای قطعات ریخته گری و سفارش گیری از صنایع گوناگون منجر به افزایش سود خواهد شد. نگارندگان طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد، میزان دقیق سود خالص، سود ناخالص، مدت زمان برگشت سرمایه، نرخ بازده داخلی طرح، نقطه سر به سر و سایر شاخص های مالی طرح را تخمین می زنند.
آشنایی با فرایند ریخته گری نیمه جامد
روش های متفاوتی برای این فرایند وجود دارند که طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد به توضیح آنها می پردازد. اولین گام در ریخته گری نیمه جامد، آماده سازی دوغاب از فلز نیمه جامد است. بدین منظور یا فلز را به صورت کامل در کوره ذوب کرده و پس از خالص سازی با کاهش دما تبدیل به دوغاب نیمه جامد می کنند و یا از شمش های نیمه جامد دندریتی استفاده می نمایند.
در مرحله بعد، دوغاب نیمه جامد فلزی را به درون قالب تزریق کرده و یا هدایت می کنند. در نهایت پس از انجماد قطعه، توسط دستگاه برش، قطعه را از قالب جداسازی می نمایند. سپس در صورت نیاز، عملیاتی مانند سوراخکاری، دریل کاری و پرداخت بر روی قطعه انجام می گردد.
معرفی تجهیزات مورد نیاز
فراهم آوردن تجهیزات و دستگاه های مناسب برای ریخته گری قطعات باکیفیت، حرف اول را در پیاده سازی اصولی این طرح می زند. دستگاه ها باید دارای دقت بالا بوده و مجهز به فناوری روز باشند. بسته به نوع روش استفاده شده در ریخته گری نیمه جامد، نوع تجهیزات مورد نیاز نیز متفاوت خواهند بود.
برخی از دستگاه ها و تجهیزات مورد نیاز که در طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد به طور کامل معرفی می گردند، عبارتند از:
[tie_list type=”starlist”]
- ماشین ریخته گری نیمه جامد
- سیستم ریخته گری MHD
- غلطک سرد کننده
- سیستم سطح شیبدار خنک کننده
- قالب استوانه ای چرخان SEED
- تجهیزات همزن مکانیکی
- اکسترودر
- دستگاه برش
- دریل
[/tie_list]
مزایای ریخته گری نیمه جامد
برخی از مزایای متد ریخته گری نیمه جامد، عبارتند از:
[tie_list type=”checklist”]
- خواص مکانیکی بهبود یافته قطعه به دلیل ساختار دندریتی به جای کروی
- کاهش عیوب قطعه به علت تلاطم کمتر در حین پر کردن مواد مذاب در داخل قالب
- صرفه جویی در مصرف انرژی و عمر بالاتر تجهیزات به علت دمای کاری پایین تر
- امکان تنظیم ویسکوزیته دوغاب نیمه جامد و افزودن ذرات تقویت کننده به قطعه
- کاهش معایب انقباضی در هنگام انجماد قطعه
- حمل و نقل آسان تر مواد اولیه نیمه جامد نسبت به نوع مذاب
[/tie_list]
بررسی توجیه پذیری اقتصادی طرح
به اعتقاد کارشناسان در طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد، این طرح از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر خواهد بود، البته به شرطی که بستر مناسب برای بازار فروش قطعات ایجاد گردد. با پیشرفت هایی که کشورمان ایران در خودروسازی ،صنایع نظامی، هوا و فضا و الکترونیک داشته است، میزان تقاضا به قطعات فلزی با دقت و طول عمر بالا، بیش از پیش حس می گردد.
افزون بر آن، ذخایر غنی از فلزات و آلیاژهای گوناگون نیز راه را برای شکل دهی قطعات فلزی به روش ریخته گری باز کرده است. کشورمان در حال گذر از روش های سنتی ریخته گری به سمت روش های مکانیزه و مدرن همچون ریخته گری نیمه جامد است. با فناوری های نوین و مکانیزه می توان، قطعات پیچیده و خاص را در کوتاه ترین زمان ممکن تولید نمود.
سفارش طرح توجیهی اختصاصی ریخته گری نیمه جامد
کارشناسان ما در سایت طرح فنی با تجربه 25 ساله در نگارش طرح توجیهی و کارنامه ای درخشان در امور بانکی و سرمایه گذاری، دقیق ترین طرح توجیهی ریخته گری نیمه جامد را تهیه می کنند. طرح توجیهی اختصاصی، گزارشی مفصل و به روز است که به صورت انحصاری برای هر طرح نوشته می شود.
باید اضافه کنیم، سفارش طرح توجیهی اختصاصی با هدایایی از طرف سایت طرح فنی همراه خواهد بود. 5 ماه پشتیبانی رایگان از طرح و جلسه آنلاین رایگان از امتیازات سفارش طرح توجیهی اختصاصی در این سایت هستند. توضیح این که جلسه آنلاین رایگان با هدف ارائه اطلاعات اداری و بانکی از جمله مراحل اخذ وام، مراحل اخذ مجوز و همچین شرح وثایق و ضمانت نامه های بانکی و … برگزار می گردد.