چای، یکی از نوشیدنیهای محبوب بین ایرانیان است. اما وجود یک چاشنی شیرین به نام نبات، میتواند طعم آن را به یاد ماندنیتر کند. به همین دلیل تولید نبات فرصت یک کسب و کار پر بازده را فراهم کرده است. داشتن یک فعالیت اقتصادی قدرتمند در این زمینه نیازمند تدوین طرح توجیهی تولید نبات است، در صورتی که قواعد بازاریابی را به بهترین شکل انجام دهید میتوانید بخش بزرگی از تولیدات خود را در بازار شیرین کشور به فروش برسانید.
تهیه تجهیزات مورد نیاز برای تولید نبات صنعتی
در طرح توجیهی تولید نبات باید برای تهیه تجهیزات اصلی این کار، برنامهریزی کنیم و بودجههایی را در نظر بگیریم. از جمله مهمترین دستگاهها عبارت اند از: دیگهای بخار مخصوص، قالبها، پاتیلها و تجهیزات بستهبندی.
البته این موارد جزو دستگاههای اولیه محسوب میشود، وسایل دیگری چون لولههای چوبی، پلاستیکی و نخی نیز باید در محل مورد نظر به اندازه کافی وجود داشته باشد. نخ و لولههای چوبی بهترین گزینه برای قرار دادن نباتها هستند. استفاده از لولههای پلاستیکی برای قالبگیری نباتها توصیه نمیشود.
نباتها برای استفاده در نوشیدنیهای گرم قرار میگیرند و اگر مصرف کننده از نباتهایی با قالب پلاستیکی استفاده کند، سلامتش را در طولانی مدت به خطر میاندازد، استفاده از نخ را هم باید در اولویت دوم خود قرار دهید.
این نخها به نباتها میچسبند و احتمال اینکه مصرف کننده در هنگام استفاده از نبات، نخ آن را هم بخورد، زیاد است. پس بهترین گزینه استفاده از چوبهای بهداشتی است.
سرمایه اولیه برای راهاندازی یک کارگاه تولیدی نبات
به عنوان مثال اگر بخواهید در هر روز 5 تن نبات تولید کنید، حداقل سرمایهای که نیاز دارید، پنج میلیون تومان است. اگر قصد شما راهاندازی کارخانه بزرگ تولید انواع مختلفی از نبات است، باید از صد میلیون تا پانصد میلیون تومان هزینه اولیه را در نظر بگیرید، مواردی که در طرح توجیهی تولید نبات بررسی میشوند شامل موارد زیر است.
[tie_list type=”starlist”]
- میزان سرمایه اولیه برای شروع
- میزان درآمد و فروش
- برآورد سود ویژه و ناویژه
- تجهیزات موردنیاز
- میزان سود پیش بینی شده
- دوره برگشت سرمایه
- نیروی کار موردنیاز
- میزان سود سالیانه
- هزینه احداث مکان
- هزینه های جاری
- نقطه سر به سر
- هزینه برق و آب مصرفی
- هزینه استخدام نگهبان
- ماشین آلات موردنیاز
- هزینه خرید مواد اولیه
- هزینه های قبل از بهره برداری
- برآورد گردش سرمایه
- میزان سود در سال اول
[/tie_list]
تهیه زمین و یا کارگاه برای تولید نبات
برای تولید نبات در اندازه پنج تُن باید یک گارگاه کوچک را راه اندازی کنید. میتوانید این کارگاه را بخرید و یا به صورت سالیانه اجاره کنید. اگر میخواهید در تعداد بالا نبات تولید کنید، باید به سراغ احداث کارخانه تولید نبات بروید، به این ترتیب هزینه تهیه مکان مورد نظر شما به شدت افزایش پیدا میکند و باید بودجههای کلانی را برای آن در نظر بگیرید.
این بودجه از سرمایه اولیه شما برای شروع کار جدا است. از این رو مساحت 1063 متر مربع با زيربناي 300 متر برای تولید نبات فضای مناسبی است و میتواند سوددهی بالایی را برایتان رقم بزند، کلیه هزینههای گفته شده برای تولید نبات متغیر هستند.
با توجه به نوسانات شدید ارزی در کشور، توصیه میکنیم حداکثر بودجه اولیه را در نظر بگیرید تا از بالا و پایین رفتن قیمتها، متحمل ضرر نشوید.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 1: «برخی از افراد نبات را در خانه تهیه میکنند و به فروش میرسانند. با توجه به زحمت و رسیدگی که فرآیند تولید نبات دارد، انجام آن در خانه نمیتواند از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار باشد. توصیه میکنیم کار را به صورت صنعتی در تعداد بالا انجام دهید»[/box]
تهیه مواد اولیه برای تولید نبات صنعتی
در طرح توجیهی تولید نبات باید برای تهیه مواد آن هزینههایی را در نظر بگیرید. از جمله مهمترین مواد تشکیل دهنده نبات، شکر است. باید شکر را به صورت عمده خریداری کنید. همچنین به تازگی برخی از کارخانهها نباتهای قهوهای که از شکر قهوهای ساخته میشود را تولید میکنند.
هزینه شکر قهوهای از شکر سفید بیشتر است، اگر در کار تولید نبات سفید هستید، نیازی به خرید زعفران ندارید.اما اگر میخواهید نباتهای زعفرانی را تولید کنید، باید هر ساله از زعفران کاران، به مقدار کافی زعفران بخرید. موضوع مهم انبار کردن مواد اولیه و همچنین نباتهای تولید شده است که باید به آن توجه کنید.
ویژگیهای انبار نگهداری نبات و مواد اولیه
- انبار باید در نزدیکی کارگاه و همچنین کارخانه تولید نبات قرار داشته باشد.
- وسعت انبار باید به حد قابل قبولی باشد تا در صورت نیاز به فضای بیشتر به مشکل برنخورید.
- انبار مورد نظر باید از تهویه مناسبی برخوردار باشد.
- در انبار باید قفسههای فلزی بزرگی وجود داشته باشد. این قفسهها نباید به هم بچسبند.
- انباری که برای نگهداری مواد اولیه و همچنین نباتها استفاده میکنید نباید رطوبت داشته باشد.
- سمپاشی و ضدعفونی کردن انبار باید قبل از قرار دادن نباتها و مواد اولیه انجام شود و نباید در این راه کوتاهی کنید.
- محیط انبار باید کاملا خنک باشد و هوا به خوبی در آن جریان داشته باشد.
- برای انبار خود یک مسئول ناظر در نظر بگیرید، این مسئول باید هر روزه شرایط انبار را از نظر دما، میزان رطوبت و وضعیت نباتها و مواد اولیه به خوبی بررسی کند.
کیفیت بسته بندی نبات و ورود به بازار شیرین
بسته بندی نباتهای تولید شده از جمله مهمترین مواردی است که باید در طرح توجیهی تولید نبات به آن بپردازید.بسته بندی نباتها باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند. به نوعی که آب و سایر عوامل آلوده کننده نتوانند به نباتها آسیب وارد کنند، اصولاً فعالیت در صنعت خوراکی و نوشیدنی نیاز به دریافت مجوز دارد.
حتی برای بسته بندی آن هم باید از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجوز لازم را دریافت کنید، برای اینکه بتوانید تعداد فروش نباتهای خود را افزایش دهید، توصیه میکنیم که از بهترین بسته بندی استفاده کنید.
هر چقدر کیفیت ظاهر نباتهای شما بهتر باشد، مطمئن باشید که این مهم روی فروش آن تأثیر زیادی میگذارد، همچنین باید برند خود را ثبت کنید و روی بسته بندی نباتها بچسبانید. نام برند شما باید با نبات ارتباط مستقیمی داشته باشد. یعنی هر کسی که آن را میخواند متوجه شود که برند نبات است.
[box type=”success” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 2 : برای بسته بندی، ثبت برند و دریافت مجوز بسته بندی باید هزینههایی را در نظر بگیرید و بودجه آن را تأمین کنید.[/box]
تأیید کنترل کیفی نباتها
وقتی نباتها را تولید کردید، باید آنها را از نظر کیفیت مورد بررسی قرار دهید. کیفیت نباتهای تولید شده باید از نظر طعم، بود، مواد به کار رفته و آلودگیها مورد بررسی قرار بگیرد. بعد از اینکه کیفیت نباتها تأیید شد میتوانید آنها را برای فروش به واحد بسته بندی ارسال کنید، در طرح توجیهی تولید نبات باید یک آزمایشگاه تخصصی را در مکان کارخانه و یا کارگاه تولیدی نبات خود داشته باشید. این مهم نیازمند در نظر گرفتن هزینه و استخدام نیروی متخصص است.
استخدام نیروهای انسانی
در طرح توجیهی تولید نبات به اشتغالزایی نیز پرداخته شده است که باید به فکر استخدام نیروهای انسانی هم باشید. کلیه افرادی که در واحد تولیدی شما کار میکنند باید کارت بهداشت داشته باشند.
چون این شغل نیازمند درگیر شدن کلیه افراد با یک ماده خوراکی است، حداقل نیروی انسانی برای یک واحد تولیدی کوچک 10 نفر است. لازم به ذکر است که هر چقدر وسعت کار شما بیشتر باشد، باید بتوانید نیروهای انسانی بیشتری را استخدام کنید و طبق قانون کار به آنها حقوق بدهید.
بررسی بازار هدف فروش نبات
یک کارآفرین باید از قبل نیازهای بازار منطقه و کشوری که در آن زندگی میکند را بررسی کند و بعد برای راه اندازی یک کسب و کار همه سرمایههای خود را به گردش درآورد. خوشبختانه نیاز بازار برای خرید نبات زیاد است، به خصوص اگر نباتهای شما از کیفیت خوبی برخوردار باشد، میتوانیدجای نباتهای وارداتی را بگیرید.
عطاریها، شیرینیپزیها، آجیل فروشیها از جمله مصرف کنندگان و درخواست کنندگان نبات هستند. البته بخش عمده فروش نبات شما برای مصارف خانگی خواهد بود.
صادرات نبات به کشورهای دیگر
یکی از راههای تأمین درآمد و کسب سود بیشتر، صادرات نبات به کشورهای خارجی است. البته این روزها بیشتر کشورها میتوانند نبات مصرفی خود را تولید کنند و حتی برخی از آنها عنوان بزرگترین تولیدکنندگان نبات را هم به خود اختصاص دادهاند، البته هر نباتی را نمیتوانید صادر کنید.
نباتهای شما باید بهترین کیفیت و بهترین بسته بندی را داشته باشد. همچنین صادرات نبات باید با دریافت مجوز رسمی انجام شود. برای اینکه بتوانید نبات خود را به فروش برسانید باید به روش تولید صنعتی آن روی آورید، اما کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان، سوریه، لبنان، امارات و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که میتوانید نباتهای خود را به آنها صادر کنید.
مجوزهای رسمی برای صادر کردن نبات
به طور کلی برای تأسیس یک کارگاه تولیدی نبات صنعتی باید مجوز رسمی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را دریافت کنید. برای بسته بندی و برای افتتاح کارگاه باید مجوز بهرهبرداری داشته باشید. تنها با این روش میتوانید به صورت قانونی کار تولید نبات خود را آغاز کنید.
البته این مهم در دسته مشاغل خانگی هم قرار میگیرد که باید یک کارشناس از محل مورد نظر بازدید کند و بعد از کسب اطلاعات لازم و تأیید کارشناس، به صاحب شغل مجوز فعالیت داده میشود. همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم، بهتر است که در یک کارگاه کار خود را شروع کنید، فعالیت در خانه نمیتواند صرفه اقتصادی داشته باشد.
تاریخچه شروع تولید انواع نبات
طی تحقیقات باستان شناسان و تاریخ دانان، اولین سرزمینهایی که از نبات استفاده میکردند ایران و شبه قاره هند بوده است. در گذشته بین ایران و هند مراودات سیاسی، تجاری و اقتصادی زیادی وجود داشته، به همین دلیل احتمال اینکه نبات از ایران به این کشور رفته باشد، زیاد است، همچنین محققان دریافتند که برخی از کشورها از جمله مصر، از نبات به عنوان دارو استفاده میکردند و بیشتر در زمان بیماری کاربرد داشته است.
نباتها در انواع مختلفی تولید میشوند و شما باید تصمیم بگیرید که قرار است به صورت تخصصی کدام یک از نباتها را تولید کرده و به بازار عرضه کنید.
- شاخه ای: در این حالت بلورهای نبات به دور یک نخ که از جنس پنبه مرغوب است پیچیده میشود.
- نبات چوبی: همانطور که از نامش پیداست، بلورهای نبات به دور یک چوب میپیچد.
- نبات دندانه: بسته بندی های خرد شده برای استفاده خانگی مناسب تر است.
- پرده نبات: این نوع از نباتها با زعفران ترکیب میشوند. از طرفی دیگر تفاوتی با نبات چوبی و شاخه ندارد.
- نبات مخلوط: در این حالت نباتها در کف پاتیلها تشکیل میشوند و به خاطر شکل نامنظمی که دارند.
- پودر نبات: پودر و یا خردههای نبات است که به دلیل ریز بودنش به راحتی در آب حل میشود.
خواص نبات برای سلامتی
[tie_list type=”thumbup”]
- ساکارز موجود در نبات به آن خاصیت ضد نفخ و ملین طبیعی را میدهد. به همین دلیل برای سلامت دستگاه گوارش مفید است.
- نباتهایی که در ترکیب آن از زعفران استفاده شده است، یک مسکن و آرامبخش طبیعی هستند و باعث خنده میشود.
- پژوهشگران طب سنتی معتقدند که اگر در هنگام سرفه یک تکه نبات را بجوید، سرفه و خس خس صدا را از بین میبرد.
- یکی از داروهای طبیعی برای کاهش میزان خواب آلودگی است.
- مصرف نبات به افزایش انرژی و کاهش ناراحتیهای روحی کمک میکند.
- یکی از داروهای طبیعی برای کاهش دل درد است.
[/tie_list]
سخن پایانی
خوشبختانه هزینه اولیه برای تولید نبات پایین است و این مهم نشان میدهد که فعالیت در یک واحد تولیدی نبات میتواند سود و درآمد خوبی را برای شما رقم بزند. سرعت تولید نبات بالا است به همین دلیل اگر سریع اقدام کنید میتوانید نباتهای خود را به بهترین بازارهای هدف به فروش برسانید.
میتوانید با فروش چند تن نبات از یک کارگاه کوچک، ماهیانه سه تا پنج میلیون تومان و در صورت فعالیت در کارگاههای بزرگ و کارخانهها 50 تا 100 میلیون تومان و حتی بیشتر درآمد کسب کنید.
در صورت استفاده از بهترین مواد اولیه، تمرکز بر روی کیفیت کار، ارائه بهترین بسته بندی، رعایت نکات بهداشتی، به کارگیری بهترین توان مدیریتی و تمرکز بر امر صادرات، میتوانید نباتهای خوبی را تولید کنید و به این طریق،تأمین نبات بخش عمدهای از بازار را به دست بگیرید، این صنعت به ظاهر ساده میتواند زمینه رشد و رونق اقتصادی را از طریق اشتغال جوانان شهری و روستایی فراهم کند.
به همین دلیل تولید نبات یک فعالیت اقتصادی توجیه پذیر است، همچنین شما میتوانید با مطالعه طرح توجیهی تولید نبات اطلاعات بیشتری در رابطه با سود و درآمدزایی این کار به دست آورید.
14 پاسخ
سلام استاد وقت بخیر من می خواستم یک زمین کارگاهی به متراژ ۳۰۰متر از شهرک صنعتی بخرم برای تولید نبات البته برای جواز تاسیس هم اقدام کردم فردا جواز وزمین را می گیرم شما اگر در مورد ساخت سالن راهنمایی کنید که چطوری درست کنم که از بهداشت مجوز بگیرم ممنون میشم
سلام وقت بخیر
کار سختی نیست ابتدا باید درخواست کتبی به معاونت غذا و دارو بدید بعد یه سری اطلاعات مثل کارت ملی و شناسنامه و جواز تاسیس و… رو بهشون تحویل بدید خودشون ادامه روند رو بهتون میگن.
با سلام چگونه طرح توجیهی نبات یا چیپس میوه را دانلود کنیم لینکی وجود نداره باتشکر
سلام بزودی طرحش موجود میشه
سلامروزتون بخیر ممنون بابت اطلاعات خوبتون
چطور میتونم چکلیست ها یا لوگ بوکهای مورد نیاز بازرس ها برای ازمایشگاه کارخانه نبات رو پیدا کنم؟
سلام ممنون از نظرتون، این لینک زیر رو داخل مرورگر کپی کنید اطلاعاتش میاد.
http://health.sbmu.ac.ir/index.jsp?pageid=32378&p=1
و اینکه اون لینکی که زحمت کشیدید فرستادید رو من قبلا چک کرده بودم اما کارخانه نبات شامل هیچکدوم نمیشد بلکه کارگاه شیرینی و … بود .باز هم ممنون
ممنون جناب مهندس واقعا لذت بردم از این پاسخگویی سریع و کمک دهنده
بلتوجه به اینکه انبار نبات نباید رطوبت داشته باشه شما رنج اعداد مناسب برای رطوبت انبار نبات رو که رطوبت سنج مشخص میکنه چه درصدی صحیح میدونید
سلام من پکیج اسپیرولینا رو تهیه کردم اما روی دانلود فایل میزنم روی صفحه فایل یافت نشد لحاظ میشه و ارجاع میده خرید مجدد
سلام فایل ها مجدد براتون ارسال شد
سلام چطور میشه طرح توجیهی نبات رو خرید
سلام بزودی طرحش رو در بخش محصولات سایت اضافه میکنیم.
سلام جناب حاجی پور عزیز
بنده محی الدینی هستم مدیرعامل شرکت تعاونی روستایی احمدآبادمشیر . یزد
مدتی هست که به دنبال احداث یک کارگاه نبات ریزی صنعتی برای شرکت هستم . با توجه به اینکه تمام ۵۰۰۰ نفر عضو شرکت از قشر زحمت کش کشاورز میباشند و این شرکت در سال ۱۳۴۶ تاسبس شده بر خود وظیفه دانسته تا برای اعضای این شرکت این کارگاه را احداث تا انشاالله به سودآوری خوبی برسیم.
لازم بذکر است که برای احداث چنین کارگاهی از مکان و امکانات خوب و مناسبی همچون زمین ۱هکتاری سوله ۵۰۰ متر مربع امتیازات اب برق گاز برخورداریم و فعلا فقط دنبال طرح توجیهی و اخذ مجوزهای لازم و انشاالله بهره برداری ان هستیم .خواهشمندم نسبت به راه اندازی این کارگاه در هر زمینه ای که برایتان مقدور است راهنمایی و بنده را کمک نمایید .
با تشکر از جنابعالی
سلام آقای محی الدینی
تیم کارشناسی ما میتونه در کمترین زمان ممکن طرح توجیهی رو براتون تدوین کنه لطفا از طریق واتس اپ در گوشه سایت (شماره واتس اپ 09190078929) به ما اطلاع بدید تا در اولین فرصت باهاتون تماس بگیریم.