طرح توجیهی پرورش شترمرغ یکی از طرحهای مهم و حساسی است که متقاضیان و سرمایهگذاران باید به آن توجه ویژهای نشان دهند. فعالیتهای تحقیقاتی قبل از اجرای پروژههای سنگین میتواند به عنوان مهمترین عامل برای حفظ سرمایههای ارزشمند شما تلقی شود، در طرح امکان سنجی پرورش شترمرغ موارد مهمی باید مورد توجه سرمایهگذاران و کارآفرینان جوان قرار بگیرد.
همانطور که میدانید افراد زیادی هستند که به دلیل نداشتن اطلاعات لازم و عدم انجام تحقیقات میدانی، کار خود را آغاز کرده و بعد از مدتی،زیانهای مالی فراوانی را تجربه کردند.
از این رو این مهم برای کارآفرینان جوان باید مورد توجه قرار گیرد و با تدوین یک طرح توجیهی قدرتمند تخمین بزنند که آیا فعالیت در زمینه پرورش شترمرغ، از توجیه اقتصادی خوبی برخوردار است و یا خیر. به همین دلیل است که کارشناسان بر تشریح و تکمیل طرحهای توجیهی قبل از اجرای پروژههای اقتصادی، تأکید دارند.
طرح توجیهی پرورش شتر مرغ
از برترین طرح های توجیهی جهت سرمایه گذاری و به دست آوردن سود ایده آل، طرح توجیهی پرورش شتر مرغ می باشد که امروزه در کشور ایران نیز به وفور مورد استفاده قرار گرفته می شود. از برترین فعالیت های اقتصادی که می تواند در کوتاه ترین زمان ممکن به سود دهی برسد، پرورش شترمرغ می باشد که امروزه مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفته شده است. در هر نوع سرمایه گذاری استفاده از طرح توجیهی از الزامات است.
سود پرورش شترمرغ چقدر است؟
یکی از رایج ترین سوالاتی که برای افراد در ارتباط با نحوه ی سرمایه گذاری در پرورش شترمرغ به وجود می آید، این است که: مقدار سود پرورش شتر مرغ چقدر است؟ امروزه پرورش شترمرغ به عنوان یکی از بهترین و برترین فعالیت های اقتصادی است که سبب سوددهی به مقدار چندبرابر بیشتر از سایر فعالیت های پرورش دام می باشد.
با توجه به ویژگی های خاص شترمرغ از جمله مقاومت بسیار بالای آن در برابر بیماری و …نگهداری و پرورش این پرنده می تواند نگهداری نسبتا راحت و سوددهی بالایی داشته باشد. شترمرغ ها بسیار سریع رشد می کنند و این باعث شده که پس از گذشت ده ماه از تولد و رورش آن ها قابلیت کشتار استفاده از گوشت آن ها وجود داشته باشد.
سود پرورش شتر مرغ از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته می شود که از مهم ترین آن ها می توان به درآمد حاصل از فروش گوشت شترمرغ، فروش پر شترمرغ، فروش تخم شترمرغ و …اشاره کرد.
یکی از مهم ترین جنبه های اقتصادی مورد بررسی درمیزان سود پرورش شتر مرغ، پوست آن می باشد.پوست این پرنده در بازارهای جهانی معامله شده و افرادی که در این زمینه فعالیت دارند سود زیادی به دست می آورند. از مغز شترمرغ نیز در درمان بیماری های مختلفی همانند آلزامیر استفاده می شود.
وام جهاد کشاورزی برای احداث مزرعه شترمرغ
روش های بسیار متفاوتی جهت دریافت وام وجود دارد که از جمله مهم ترین این روش ها می توان به دریافت وام از دولت یا نهادهای مختلف ارائه دهنده ی وام اشاره کرد. دولت در بیشتر مواقع با استفاده از نهاد های مختلف در سراسر کشور با استفاده از وام دهی به علاقه مندان به انجام دادن این فعالیت کمک می کند.
از جمله مراکزی که دراین زمینه فعالت دارند می توان به کمیته ی امداد امام خمینی (ره)، جهاد کشاورزی و … اشاره کرد.
توجه: برای گرفتن وام باید حتما یک طرح فنی (توجیهی) همراه خود داشته باشید.
مروری بر گذشته پرورش شترمرغ در ایران
شترمرغ یکی از سازگارترین و مقاومترین پرندگانی است که میتواند در شرایط مختلف آب و هوایی به خوبی زنده بماند. زادگاه اصلی آن در آفریقای جنوبی قرار دارند. اما با گذشت زمان و آشنا شدن سایر ملتها با این پرنده، به سایر نقاط دنیا نیز آورده شد، البته در ابتدا بیشتر از پَر آن استفادههای مختلفی صورت میگرفت.
با رشد جوامع و نیاز به تأمین گوشت، نگاهها به این پرنده بزرگ تغییر یافت و حالا بیشتر از گوشت، تخم و روغن آن استفاده میشود؛ به خصوص روغن شترمرغ برای محصولات آرایشی و بهداشتی نیز، کاربرد داشته و طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است.
چند سالی است که در ایران نیز شترمرغ، به عنوان یک پرندهای که میتوان از بیشتر بدن او برای تولید محصولات مختلف استفاده کرد، مورد توجه تولید کنندگان و پرورش دهندگان قرار گرفته است.
به همین دلیل سالانه تعداد قابل توجهی مزرعه شترمرغ احداث میشود، همانطور که قبلتر هم اشاره کردیم، شترمرغ میتواند در آب و هوای مختلف و سخت هم دوام آورد. ایران نیز با توجه به تنوع جغرافیایی و آب و هوایی، زمینه مناسبی را برای پرورش این پرنده اقتصادی به همراه دارد.
روش های پرورش شترمرغ
شترمرغ معمولا به سه روش باز و نیمه باز و بسته پرورش داده می شود که در ادامه مطلب به بررسی این روش ها میپردازیم.
روش پرورش باز
در این روش، زمین حدودا 40 هکتاری استفاده می شود.
- مهمترین ویژگی این روش، وسعت زمین آن است.
- این زمین در محلی احداث می شود که تا حدی شبیه زیستگاه این پرنده بوده و به دور از انسان نگهداری شود.
- در این روش، هزینه نگهداری شترمرغ های بالغ به تعداد زیاد، کاهش می یابد.
- معمولا شترمرغ ها خودشان تخم ها را جوجه کشی می کنند و هزینه ای صرف این کار نمی شود و این امر، منجر به کاهش هزینه های تولید می شود.
ذکر این نکته در طرح توجیهی پرورش شترمرغ لازم است که این روش عیوب زیادی دارد:
- عدم کنترل و شناسایی شترمرغ ها و تخم های تولید آنها
- شکار و افزایش مرگ و میر جوجه ها توسط حیوانات شکارچی
- مشکل در گرفتن شترمرغ ها و افزایش هزینه برای این کار
روش پرورش نیمه باز
زمین موردنیاز در این روش متغیر و بین 20 تا 50 هکتار است.
- معمولا نگهداری شترمرغ ها در چراگاه های بین 8 تا 12 هکتار انجام می شود.
- در این روش، شترمرغ ها می توانند آزادانه حرکت داشته باشندو بخشی از احتیاجات گیاهی آنها تامین می شود.
- بهتر است محل های خوراک، نزدیک به حصارها باشد. با این قابلیت دسترسی به غذا بهتر می شود.
- همچنین اضطراب شترمرغ ها کاهش می یابد. زیرا شترمرغ خیلی زود می ترسد و پرنده ای مضطرب است.
بررسی روش پرورش بسته
در روش بسته، با زمینی کمتر از 20 هکتار می توان پرورش این پرنده را انجام داد.
- این زمین به چراگاه های متعدد با وسعت یک یا دو هکتار تقسیم می شود.
- در این روش، کنترل کامل تری بر تولیدمثل، تخم گذاری و جوجه درآوری وجود دارد.
- معاینه و مهار کردن شترمرغ ها براحتی و بدون مشکل انجام می شود.
- اما حصارکشی و هزینه زیاد خوراک، از معایب آن است.
- اما به دلیل مزایای بیشتر آن نسبت به دو روش دیگر، اغلب افراد به سراغ این روش می آیند.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 1: « تحقیقات نشان داده، افرادی که پرورش شترمرغ را در مناطق مرطوب و شرجی آغاز کردهاند، دچار مشکلاتی زیادی در این زمینه شدهاند. از این رو قبل از آغاز به کار مشخص کنید که قرار است در چه نوع وضعیت آب و هوایی کار خود را شروع کنید و در صورت نیاز مکان دیگری را برای فعالیتِخود در نظر بگیرید. »[/box]
طرح توجیهی پرورش شترمرغ و نکات مهم آن
مسلما در شروع هرکاری بایستی اطلاعات دقیق و کاملی از آن موضوع را به دست آورد تا به بتوان با جدیت تمام روی کسب و کارمان، وارد مرحله عمل شویم، در ادامه مواردی را توضیح خواهیم داد که قبل از شروع کسب و کارمان باید با آنها آشنایی داشته باشیم.
محتویات طرح پرورش شترمرغ
[tie_list type=”starlist”]
- میزان سرمایه اولیه برای شروع
- میزان درآمد و فروش
- نقطه سر به سر
- میزان سود پیش بینی شده
- هزینه خرید جوجه
- دوره برگشت سرمایه
- تجهیزات موردنیاز
- نیروی کار موردنیاز
- میزان سود سالیانه
- هزینه زمین
- میزان سود در سال اول
- ماشین آلات موردنیاز
[/tie_list]
دوره آموزش پرورش شترمرغ
در طرح توجیهی پرورش شترمرغ ، کارآفرینان و یا سرمایهگذاران باید در این زمینه آموزشهای لازم را دریافت کنند. ورود به این عرصه باید از طریق دانش قبلی صورت بگیرد. میتوانید آموزشهای لازم را از طریق تعاونی پرورش شترمرغ کسب کنید، به خاطر داشته باشید که ایران در سالهای اخیر توانسته در زمینه پرورش شترمرغ بسیار موفقیت آمیز عمل کند و رتبه دوم در دنیا را نیز به دست آورد. به همین دلیل فعالیت شما در این زمینه باید کاملاً به صورت حرفهای آغاز شود.
در همین راستا بزودی دوره آموزش پرورش شترمرغ در این بخش اضافه خواهد شد.
بررسی ظرفیتهای موجود در کشور
یکی از مهمترین نکاتی که باید در طرح توجیهی شترمرغ به آن دقت داشته باشید، بررسی ظرفیتهای موجود در کشور است. در ایران بستر این کار کاملاً فراهم است و با توجه به افزایش جمعیت و وسعت کشور، میتوانید در این زمینه کار خود را آغاز کنید، در حال حاضر نیاز به افزایش تولید محصولات شترمرغ با توجه به استقبال مردم از آن بسیار زیاد است و شما میتوانید با شروع این شغل سودآور، بخش مهمی از خلأ موجود در این زمینه را پُر کنید.
تأمین سرمایه لازم برای شروع کار
بخش تأمین مالی، همیشه جزو مهمترین قسمتهای آغاز یک فعالیت تولیدی است. از این جهت شما میتوانید در طرح توجیهی شترمرغ، انواع مختلفی از روشهای تأمین مالی را برای آغاز پروژه و همچنین برای گسترش کار در نظر بگیرید، در صورتی که یک زمین داشته باشید، بخش مهمی از هزینههای اضافی شما حذف خواهد شد.
به عنوان مثال با داشتن یک زمین متوسط میتوانید در حدود 50 عدد شترمرغ را نگهداری کنید، در طرح توجیهی پرورش شترمرغ باید بر اساس مکان و تعداد شترمرغهایی که میخواهید نگهداری کنید، بودجههای مختلفی را در نظر بگیرید. این عدد ممکن است از 40 میلیون تومان تا سرمایهگذاریهای کلان، متغیر باشد.
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته2 : « میتوانید برای تأمین مالی خود از تسهیلات اشتغال روستایی نیز استفاده کنید. »[/box]
زمین مورد نیاز برای پرورش شترمرغ
از مهم ترین بخش های موجود در طرح توجیهی پرورش شترمرغ، بررسی زمین مورد نیاز آن می باشد. با توجه به این که جثه شترمرغ نسبت به سایر پرنده ها بزرگ تر می باشد، جهت پرورش به فضای بیشتری نیاز دارد.
زمین مورد نیاز جهت پرورش شتر مرغ باید به اندازه ای باشد که محل نگهداری شتر مرغ ها در دوره های مختلف به صورت کاملا مجزا وجود داشته باشد. به عنوان مثال زمینی برای جفت گیری شترمرغ، نگهداری جوجه های تازه متولد شده و تمامی تجهیزات کشتارگاه در نظر گرفته شود.
از دیگر نکات مورد توجه در در ابعاد زمین مورد نیاز جهت پرورش شترمرغ، مد نظر داشتن مکان نگهداری خوراک شترمرغ ها، مکان های مربوط به کارهای اداری، مکان استراحت کارگران و … می باشد.به طور معمول استاندارد ترین ابعاد زمین جهت پرورش شترمرغ، ابعادی برابر با 1500 متر مکعب می باشد.
خوراک شترمرغ
از دیگر نکات مهم و قابل بررسی در طرح توجیهی پرورش شترمرغ، خوراک شترمرغ می باشد.باید توجه داشته باشید که هر شترمرغ بالغبه صورت میانگین در طول روز به خوراکی معادل 2600 گرم نیاز دارد واین موضوع سببشده تا هزینه های مربوط به خوراک شترمرغ حدود شصت تا هفتاد درصد از کل هزینه ی مورد نیاز جهت سرمایه گذاری تشکیل دهد.
بسیاری از افراد بر این باورند که با کاهش میزان خوراک شترمرغ می توان هینه های جاری را کاهش داد در حالی که کاهش خوراک این پرنده ها می تواند عواقب جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد.
تأمین هزینه غذای شترمرغها
هزینه غذای شترمرغهای شما باید به صورت دقیق در طرح توجیهی قرار داده شود. در واقع بخشی از تحقیقات شما باید صرف این مهم شود که بیشترین غذایی که شترمرغ مصرف میکند چیست و چگونه میتوان برای کاهش هزینهها آن را تولید کرد، بیشترین و رایجترین غذایی که شترمرغها مصرف میکنند ذرت و یونجه است. شما میتوانید این دو را از مراکز فروش آن تهیه کنید.
البته راه دیگری هم وجود دارد. اگر زمین بزرگی دارید، میتوانید بخشی از آن را برای تولید غذای شترمرغهای خود در نظر بگیرید، این کار به شدت روی کاهش هزینههای شما تأثیر مثبت میگذارد. البته در تأمین غذای مورد نیاز شترمرغها مواد مغذی دیگری مثل کنجاله سویا، ذرت و یا پودر ماهی وجود دارد که باید برای تأمین آن و روشها و بودجه مناسب را تعیین کنید.
به کارگیری نیروهای انسانی
از جمله هزینههایی که باید برای آن برنامهریزی کنید به کارگیری نیروی انسانی در کسب و کار پرورش شترمرغ است. برای این منظور باید از توان پرداخت حقوق به کارمندان و کارگران خود، اطمینان حاصل کنید و بودجه مناسبی را برای آن در نظر داشته باشید.
تعیین و تکلیف بازار فروش محصولات شترمرغ
تعیین بازار هدف، مهمترین نکته در طرح توجیهی پرورش شترمرغ است. بازار هدف را به دقت شناسایی کنید و برای بخش صادرات نیز طرحهایی را در نظر بگیرید. به عنوان مثال بررسی کنید که قرار است از گوشت، تخم و یا پَر شترمرغ برای فروش استفاده کنید، بر این اساس باید به صورت آماری و میدانی، بازار هدف و رقبای احتمالی خود را به دقت شناسایی کنید.
بررسی کنید که در کشور، بیشتر چه محصولی از شترمرغ، مورد استفاده قرار میگیرد. از این رو تمرکز خود را روی آن قرار دهید.
استفاده از دستگاههای جوجه کشی
یکی از هزینههایی که شما باید در مراحل تدوین طرح توجیهی شترمرغ به آن توجه کنید، خرید دستگاههای جوجه کشی است. برخی بر این باورند که به دستگاه نیاز نیست و اجازه میدهند همه چیز طبیعی پیش برود، اما با توجه به تعداد زیاد شترمرغهای در مرزعه باید از دستگاههای جوجه کشی استفاده کنید.
اگر همه چیز به صورت طبیعی پیش برود، با توجه به تعداد زیاد تخمها امکان آلودگی، مرگ و میر و تولید عوامل بیماری زا افزایش مییابد. از این رو حتی اگر سرمایه لازم را ندارید، از طریق دریافت وام باید برای خرید دستگاههای جوجه کشی اقدام کنید.
تأسیس کشتارگاه مناسب
برای استفاده از گوشت شترمرغ و پخش آن در سطح شهر باید کشتارگاه مناسبی را برای کسب و کارتان در نظر بگیرید.
بخشهای مختلف یک کشتارگاه
[tie_list type=”thumbup”]
- بخش نگهداری شترمرغهای زنده
- بخش کشتار
- قسمت پَر کنی شترمرغها
- بخش ویژه پوست کنی
- قسمت خارج کردن گوشت از استخوان
- بخش خنک، انجماد و بسته بندی شترمرغ
- بخش ارسال شترمرغ به سراسر کشور
[/tie_list]
بررسی سود و زیان پرورش شترمرغ
پرورش شترمرغ با توجه به فراهم بودن زمینه آن در کشور و تمایل مردم برای مصرف آن میتواند سود دهی بالایی داشته باشد.
از طرفی دیگر تمرکز بر امر صادرات شترمرغ به کشورهای همسایه و یا کشورهای اروپایی، درهای موفقیت بیشتری را به روی شما خواهد گشود، کشورهای اطراف مانند عراق، افغانستان، پاکستان، ترکیه و کشورهای دورتر مانند آلمان خواهان محصولات شترمرغ ایران هستند و این نیاز رو به افزایش است.
زیان مهم در بخش پرورش شترمرغ به آلودگی و بیماری پرندهها مربوط میشود، البته شما باید یک واحد متخصص از دامپزشکی را در مزرعه پرورش شترمرغ خود داشته باشید و وضعیت سلامت آنها هر روزه چک کنید.
به این ترتیب با مشاهده کوچکترین بیماری و ناراحتی در پرندهها میتوانید به موقع بهترین اقدام را در جهت کاهش ضررهای جانی و مالی پرندهها، به کار بگیرید.
[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 3: « بررسی میزان سود حاصله در پرورش شترمرغ به میزان فعالیت شما و گستردگی کار مربوط میشود. البته نباید در همان سالهای اول تأسیس مزرعه انتظار داشته باشید که سودهای هنگفتی را به دست آورید. از این رو در صورت رعایت بهداشت، استفاده از غذای مناسب برای تغذیه پرندهها و صبور بودن، در مدت کوتاهی میتوانید سود خوبی را دریافت کنید. »[/box]
فاکتورهای مهم در پرورش شترمرغ
- شترمرغها به صدا حساس هستند و این مهم باعث میشود که در تولید مثل آنها اختلال به وجود آید.
- شترمرغها به دلیل داشتن پاهای بلند خود قادر هستند به راحتی از موانع عبور کنند.
- بهترین زمین برای پرورش این پرندههای بزرگ، زمینهای مسطح است.
- برای اینکه کیفیت محصولات تولیدی شما بالا باشد، شترمرغها باید به صورت منظم و کامل، انواع مختلف مواد غذایی را دریافت کنند.
- محل تأمین خوراک شترمرغ را نزدیک محل سکونت آنها قرار دهید.
- در زمین مورد نظر برای شترمرغها باید آب کافی برای پرندهها فراهم باشد.
توصیههای مهم در پرورش شترمرغ
- برای اطلاع دقیق از مجوزهای لازم قبل از شروع کار، به معاونت امور دام جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی و همچنین معاونت بخش طیور غیر مرسوم مراجعه حضوری داشته باشید.
- درصد بالایی از هزینههای شما مربوط به تغذیه پرندهها خواهد بود.
- برای مزرعه خود باید از کشتارگاه صنعتی استفاده کنید. به کارگیری روشهای سنتی در کشتار شترمرغ، باعث افزایش آلودگی و انتقال بیماری میشود.
- زمین مورد نظر برای پرورش شترمرغها باید در وسعت زیادی باشد. این پرندهها جنب و جوش زیادی دارند و شما باید بتوانید زمین بزرگی را برای این کار در نظر بگیرید.
- توصیه میشود در مناطق مرطوب کشور، اقدام به تأسیس مزرعه شترمرغ نکنید. این مهم در سلامت و تولید مثل آنها تأثیر منفی میگذارد و باعث از بین رفتن بخش مهمی از سرمایههای شما خواهد شد.
- با توجه به گران بودن پوست شترمرغ، شما میتواند بخش مهمی از فعالیت خود را در این زمینه متمرکز کنید. میتوانید صنایع مربوط به آن را وارد کرده و به صورت تخصصی روی پوست و پَر شترمرغ برای تولید محصولاتی چون کیف و کفش و… کار کنید.
- میتوانید برای شروع کار از سه روش مهم استفاده کنید:
- تخمهای نطفه دار را بخرید و کار جوجه کشی را انجام دهید.
- میتوانید جوجهها را خریداری کنید.
- و همچنین میتوانید با خرید پرندگان مولد، کار خود را آغاز کنید.
[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]نکته 4: « در طرح توجیهی خود لازم است که بهترین گونههای شترمرغ در ایران را بررسی کرده و با توجه به منطقهای که در آن قرار دارید، نسبت به انتخاب گونه مورد نظر اقدام کنید. در حال حاضر شترمرغهای گردن آبی، بهترین گزینه برای آغاز به کار در زمینه تأسیس مزرعه شترمرغ هستند. »[/box]
مزایای مهم پرورش شترمرغ در ایران
[tie_list type=”plus”]
- گوشت شترمرغ یکی از سالمترین گوشتهای موجود در دنیا است.
- از نظر کمّی،حجم گوشت شترمرغ بیشتر از سایر گوشتها است و این مهم صرفه اقتصادی خوبی دارد.
- شترمرغ پرندهای است که میتوانید از همه بدن او برای تولید محصول استفاده کنید.
- در پزشکی نیز از شترمرغ برای انجام پیوندهای چشم و … استفاده میشود.
- از روغن شترمرغ در مصارف آرایشی و بهداشتی استفادههای فراوانی میشود.
- قیمت گوشت شترمرغ با توجه به کیفیت آن مناسب است. به همین دلیل از نظر اقتصادی به صرفه است.
[/tie_list]
سخن پایانی و نتیجه گیری
فعالیت در زمینه پرورش شترمرغ شاید در اوایل کار سختی باشد، اما با داشتن یک طرح توجیهی قدرتمند و استفاده از تجربیات افرادی که سالها در این زمینه فعالیت کردهاند، میتوانید قدمهای درستی را برای شروع یک تجارت پُر سود بردارید.
4 پاسخ
سلام میخواستم بدونم جوجه شترمرغ چقدر خوراک مصرف میکنه؟
سلام وقت بخیر
تا سن 7 ماهگی حدود 200 کیلوگرم خوراک مصرف میکنه.
سلام جناب پوست شترمرغ رو هم خریداری میکنن؟؟
سلام بله پوست شترمرغ ارزش بالایی داره و معمولا هم به کشورهای همسایه و اروپایی صادر میشه.