کاربرد وسیعی که هگزان نرمال خوراکی، این مایع شفاف و بی رنگ داشته، افراد بسیاری را به تولید آن تشویق کرده است. در این مسیر در دست داشتن طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی از جمله ملزومات کار محسوب می شود. تنظیم طرح توجیهی خود را با خیالی آسوده به طرح فنی بسپارید. رد پای مواد شیمیایی در کلیه صنایع و در تولید انواع محصولات و مواد غذایی دیده می شود.
یکی از این مواد شیمیایی پرکاربرد، هگزان نرمال خوراکی بوده که از نفت خام استخراج می شود. مجموعه طرح فنی با شناختی که از اصول نگارش طرح های توجیهی دارد در تدوین آن به بهترین شکل عمل کرده و پیمودن این مسیر را برای شما با سهولت بیشتری همراه خواهد ساخت.
هگزان نرمال خوراکی چیست و چه کاربردی دارد؟
هگزان نرمال خوراکی یک ترکیب شیمیایی تشکیل شده از شش کربن است که از پالایش نفت خام به دست می آید. این ماده بویی مانند بنزین داشته و به شدت قابل اشتعال است. به همین دلیل نگهداری از آن نیاز به محیط و فضاهای مخصوصی دارد.
تولید هگزان نرمال خوراکی معمولا برای مصارف غیر خانگی انجام می پذیرد. این ماده سمی برای سلامتی انسان بسیار مضر است با این وجود در صنایع مختلف کاربرد دارد.
تولید هگزان نرمال معمولا برای کاربردهای زیر انجام می گیرد:
- تولید هگزان نرمال خوراکی برای استخراج روغن خوراکی از دانه های روغنی مانند سویا، ذرت و بادام زمینی و سبزیجات
- استفاده از نرمال هگزان به عنوان یک افزودنی در محصولاتی چون بنزین، چسب، لاک و جوهر
- کاربرد نرمال هگزان به عنوان حلال و پاک کننده گریس در صنایع مختلف
- تولید انواع لاستیک خودرو، چسب لاستیکی و چسب های مخصوص کفاشی، بنایی و ساختمان سازی به کمک نرمال هگزان
- تولید هگزان نرمال به منظور استخراج نفت، روغن و گریس از آب و خاک
- به عنوان یک پاک کننده در صنعت چاپ، مبلمان، پارچه و صنایع دستی
- استفاده در عطر سازی
- استفاده در تولید ایزوگام
لزوم تنظیم طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی
به منظور راه اندازی کارخانه تولید هگزان نرمال خوراکی، ابتدا بایستی مجوز تاسیس آن، از سازمان صنایع و معادن، وزارت تعاون و دیگر ادارات مرتبط صادر شود. دریافت این مجوز تنها با در دست داشتن طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی امکان پذیر خواهد بود.
این طرح توجیهی به صاحب طرح در استفاده از تسهیلات بانکی و دریافت وام های خود اشتغالی، تخمین میزان سرمایه اولیه مورد نیاز، تخمین ریسک های احتمالی، تعیین سود دریافتی، دوره بازگشت سرمایه و داشتن برنامه اجرایی دقیق کمک بسزایی خواهد کرد. طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی چنانچه به صورت اصولی و توجیه پذیر به ثبت رسیده باشد در جذب سرمایه گذار نیز به یاری صاحب طرح خواهد آمد.
سرمایه اولیه مورد نیاز برای تولید هگزان نرمال خوراکی
در تنظیم طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی و صنعتی میزان سرمایه لازم برای شروع پروژه برآورد شده و یک برنامه ریزی مالی دقیق در اختیار صاحب طرح قرار خواهد گرفت. برای تولید هگزان نرمال خوراکی سرمایه ای برای تامین زمینی با متراژ مناسب مورد نیاز است.
راه اندازی بخش هایی چون، سالن های انبار و سالن تولید هگزان نرمال خوراکی، ساختمان اداری، پارکینگ، محوطه سازی و خیابان کشی در این زمین نیز در برنامه ریزی مالی اولیه لحاظ خواهد شد.
راه اندازی تاسیسات گرمایشی و سرمایشی و اطفاء حریق، سیستم تهویه، خرید دستگاه ها و ماشین آلات مورد نیاز نیز جز هزینه های اولیه پروژه به حساب می آیند. هر چه برآورد سرمایه اولیه با دقت و ظرافت بیشتری به انجام رسد، احتمال پیروزی و موفقیت طرح افزایش پیدا خواهد کرد.
هزینه های راه اندازی برای شروع پروژه
در تنظیم طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی به هزینه های جاری پروژه نیز پرداخته می شود. این هزینه ها در حین فعالیت کارخانه به وجود آمده و تا زمانی که مشغول فعالیت میباشد ادامه خواهد داشت.
از جمله این هزینه ها می توان به، هزینه مصرف انرژی، آب و برق و گاز، دستمزد کارگران، کارکنان، پرسنل تولیدی متخصص، مدیران ارشد و مدیر واحد ها، هزینه خرید مواد اولیه تولید هگزان نرمال خوراکی از جمله برش نفتای سبک و سنگین و نیتروژن و هزینه نگهداری و تعمیر دستگاه ها و ماشین آلات تولیدی اشاره کرد.
بخش تحقیق و توسعه نیز از جمله واحدهایی در کارخانه می باشد که هزینه زیادی را صرف تست، تحقیق و ارتقاء محصولات می کنند. در بخش مربوط به هزینه های جاری پروژه، سرمایه ای برای هزینه های پیش بینی نشده در نظر گرفته شده و کنار گذاشته می شود.
تجهیزات اولیه برای تولید هگزان نرمال خوراکی
لوازم و تجهیزاتی که در تولید هگزان نرمال خوراکی به کار گرفته می شوند به شرح زیر می باشد:
- مبدل حرارتی: به منظور حرارت دادن خوراک نفتا و تا تا دمایی در حدود 70 الی 100 درجه سانتیگراد
- راکتور موازی: به منظور عبور خوراک نفتای مخلوط شده با استوكیومتری از هیدروژن در حالی که این راكتور حاوی کاتالیست نیکل بر پایه آلومینا می باشد.
- مخزن جدا كننده: به منظور جداسازی هیدروژن اضافی محصول خارج شده از راکتور و با هدف بدست آوردن حلال پارافینی با گرید خوراکی
- مخزن احیا کاتالیست: در این مخزن از فلزات گروه هشت بر پایه یک ترکیب خنثی و به عنوان کاتالیزور استفاده می شود.
- مخازن نگهداری مواد اولیه: مخازنی مقاوم و ایمن که مواد اولیه را ذخیره کرده و آنها را از خطر اشتعال در امان دارند.
فرایند تولید هگزان نرمال خوراکی
در تولید هگزان نرمال خوراكی بهترین روش، به هیدروژناسیون برش نفتا می باشد. در این روش تولید، آروماتیک های هگزان استخراج شده کمتر از 20 ppm بوده و گوگرد موجود در آن کمتر از 1 ppm می باشد. این آروماتیک از هر نوع هیدروکربن غیر اشباع عاری است. برای رسیدن به این ماده مراحل زیر پشت سر گذاشته می شوند:
در ابتدای امر خوراک نفتا در مبدل حرارتی و در دمایی در حدود 70 الی 180 درجه سانتیگراد حرارت می بیند. در مرحله بعد، تحت فشاری در حدود 5 الی 30 بار، استوكیومتری از هیدروژن به خوراک اضافه می گردد. مخلوط خوراک نفتا و هیدروژن آماده شده از راکتور موازی که حاوی کاتالیست نیکل بر پایه آلومینا است عبور داده می شود.
در ادامه فرآیند تولید هگزان نرمال با گرید خوراکی، خوراک در مخزن جدا کننده از هر گونه هیدروژن اضافی عاری خواهد شد. بدین ترتیب ماده حاصله حلال پارافینی با گرید خوراکی خواهد شد. بهترین نسبت آروماتیک به خوراک در ماده حاصل شده، 20 درصد وزنی است.
در مخزن احیاء کاتالیست، از فلزات گروه هشت به عنوان کاتالیزور استفاده می شود. معمولا در تولید هگزان نرمال خوراکی، کاتالیست نیکل بر پایه آلومینا به کار گرفته می شود. میزان نیکل مورد استفاده حدود 10 تا 70 درصد وزنی است.
میزان واردات و صادرات هگزان نرمال خوراکی
در ادامه تنظیم طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی و صنعتی اشاره ای کوتاه به واردات و صادرات این ماده شیمیایی خواهیم داشت. آن چه در نمودار نمایش داده شده گویای این مطلب است که ایران در تولید هگزان نرمال خوراکی توانسته به خودکفایی دست پیدا کند.
اما این نکته نیز قابل ملاحظه می باشد که به دلیل نبود تعداد واحدهای تولیدی زیاد و نبود حمایت های دولتی، امکانات و سرمایه لازم، در سال های اخیر، در زمینه صادرات این محصول قدم مثبتی برداشته نشده است. این در حالی است که که صادرات هگزان نرمال خوراکی در سال 1397 و 1398 به صفر تن رسیده است.
آیا تولید هگزان نرمال توجیه اقتصادی دارد؟
هگزان نرمال خوراکی در صنایع مختلف دارای کاربرد بسیار وسیعی می باشد. به همین دلیل وجود آن کوتور اغلب صنایع را روشن نگه می دارد. از طرفی کشور ما در تولید هگزان نرمال خوراکی به خودکفایی نسبی دست پیدا کرده است.
به همین دلیل، با حمایت بیشتر از تولید کنندگان داخلی برای تولید این ماده شیمیایی پرکاربرد، نه تنها در تولید و تامین آن برای صنایع مختلف اقدام اثرگذاری صورت گرفته است بلکه کشور در زمینه صادرات هگزان نرمال با گرید خوراکی نیز به شکل گسترده ای وارد عمل خواهد شد.
هگزان نرمال خوراکی در صنایع شیمیایی و پتروشیمی، منسوجات، مواد غذایی و بهبود کیفیت آب و خاک کاربرد وسیع ، مهم و گسترده ای دارد. بنابراین راه اندازی تعداد بیشتری از واحد های تولیدی هگزان نرمال خوراکی و فراهم شدن امکان صادرات این ماده شیمیایی، نه تنها سبب ارزآوری به کشور خواهد شد بلکه افراد بیشتری را نیز به کار مشغول خواهد ساخت.
سفارش تنظیم طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی
طرح فنی به افرادی که برای تولید کارخانه خود نیاز به تنظیم طرح توجیهی تولید هگزان نرمال خوراکی دارند دو امتیاز ویژه ارائه می دهد. پنج ماه پشتیبانی رایگان و برگزاری یک جلسه مشاوره آنلاین رایگان.
بدین ترتیب طبق صلاحدید صاحب طرح و طبق میل و خواسته خود او، جلسه مشاوره آنلاینی برگزار می گردد. در این جلسه به کلیه ابهامات و سوالات احتمالی پاسخ داده خواهد شد. علاوه بر آن، در مورد چگونگی اخذ مجوز تاسیس کارخانه، فرآیند و مراحل دریافت وام های بانکی و روش دریافت وثایق و ضمانت نامه های بانکی اطلاعات مفیدی در اختیار موسس کارخانه تولیدی قرار خواهد گرفت.
شما در کنار طرح فنی، پشتوانه ای از تجربه و سابقه ای درخشان را خواهید داشت. به همین دلیل در رسیدن به هدف راه اندازی کارخانه تولید هگزان نرمال خوراکی با اطمینان و سرعت بیشتری پیش خواهید رفت.