طرح توجیهی ریخته گری دقیق، گزارشی نرم افزار محور است که از اطلاعات مهم این پروژه در حوزه های فنی، مالی و اقتصادی توسط کارشناسان سایت طرح فنی تنظیم می گردد.
ریخته گری دقیق، نوعی متد ریخته گری برای ساخت قطعات فلزی و آلیاژی است و عموما برای تولید قطعات پیچیده و یا قطعاتی که دیواره های نازک دارند، استفاده می شود. با این روش می توان، قطعات کمتر از 5 کیلوگرم و با هندسه پیچیده را نیز با دقت بسیار بالا تولید کرد.
ریخته گری دقیق به ریخته گری موم فدا شونده نیز شهرت دارد زیرا الگوی ریخته گری در این روش از جنس موم است. الگوی مومی در دوغاب سرامیکی قرار داده شده و سپس تحت حرارت ذوب خواهد شد. روش ریخته گری دقیق برای تولید قطعات مورد نیاز در صنایع هوا و فضا، صنایع خودروسازی، صنایع الکترونیک، ساخت تجهیزات دندانپزشکی، تولید ابزارآلات ماشین کاری، تولید ابزار آلات فلزکاری، ساخت توربین های ساکن و … استفاده می گردد.
طرح توجیهی ریخته گری دقیق به چه منظور تهیه می گردد؟
یکی از اهداف اصلی تنظیم طرح توجیهی ریخته گری دقیق، اثبات منطقی بودن طرح در نزد نهادهای صادر کننده مجوز است. سرمایه گذارانی که قصد راه اندازی واحد ریخته گری دقیق را دارند، باید برای رسمیت بخشیدن به فعالیت خود، اقدام به اخذ جواز تاسیس از سازمان صنایع و معادن نمایند. سازمان فوق پس از بررسی بیزینس پلن ریخته گری دقیق اقدام به صدور مجوز خواهد کرد.
افزون بر اخذ مجوز، دریافت تسهیلات از بانک ها نیز مستلزم ارائه طرح توجیهی ریخته گری دقیق به بانک است. لازم به ذکر است، بانک تنها طرح توجیهی را که توسط متخصصین واجد شرایط تهیه شده باشد، پذیرش می نماید. همچنین باید اضافه کنیم که طرح توجیهی فوق، باید کاملا به روز و منطبق بر واقعیت ها و مشخصات طرح تنظیم گردد.
طرح توجیهی ریخته گری دقیق چه مزایایی دارد؟
احداث یک واحد ریخته گری، مستلزم گردآوری اطلاعات مربوط به پروژه و برآوردهای مالی و اقتصادی طرح است. در این راستا، طرح توجیهی ریخته گری دقیق می تواند، از پیش نیازهای آغاز پروژه باشد زیرا تمامی اطلاعات مورد نیاز پروژه را به صورت طبقه بندی شده در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد.
طرح توجیهی در بخش های گوناگونی از جمله دانش فنی و عملیاتی، برآوردهای مالی و بررسی های اقتصادی توسط متخصصین تنظیم می گردد. در نهایت تمامی این اطلاعات به غنای پروژه کمک کرده و ریسک سرمایه گذاری را کاهش خواهند داد.
چرا باید در راه اندازی واحد ریخته گری دقیق سرمایه گذاری کنیم؟
ریخته گری دقیق، روشی شناخته شده و مهم برای تولید انواع قطعات فلزی است. مهم ترین کاربرد قطعات ساخته شده با متد ریخته گری دقیق در صنایع هوا و فضا و به طور ویژه تولید انواع پره های توربین از جنس سوپرآلیاژهای مبتنی بر نیکل و کبالت و همچنین ساخت انواع قطعات ریخته گری از فولاد زنگ نزن، تیتانیوم و سوپرآلیاژهای دیگر است.
به اعتقاد کارشناسان در طرح توجیهی ریخته گری دقیق، راه اندازی این پروژه، فرصتی مناسب برای سرمایه گذاری می باشد. به طور کلی تولید انبوه انواع قطعات پیچیده در کوتاه ترین زمان ممکن از مزایای ریخته گری دقیق است. با وجودی که ابزارها و تجهیزات مورد نیاز در روش ریخته گری دقیق، گران تر از سایر روش های ریخته گری هستند؛ اما با تولید انبوه قطعات، این مسئله تحت پوشش قرار می گیرد.
سرمایه اولیه برای راه اندازی واحد ریخته گری دقیق
اولین و مهم ترین گام در راه اندازی واحد ریخته گری دقیق، محاسبه میزان سرمایه اولیه است که پیش نیاز محاسبه سایر شاخص های مالی طرح می باشد. خریداری تجهیزات مورد نیاز از جمله کوره القایی، سیستم پیش گرم و … با بخشی از سرمایه ثابت انجام می گیرد. مواد اولیه نیز که انواع شمش های فلزات و آلیاژها، موم و مواد مورد نیاز برای تولید دوغاب سرامیکی هستند، با سرمایه درگردش خریداری می شوند.
کارشناسان و نگارندگان طرح توجیهی ریخته گری دقیق، برای محاسبه میزان سرمایه اولیه، ابتدا تجهیزات مورد نیاز ریخته گری را ارزش گذاری کرده و قیمت روز مواد اولیه و مواد مصرفی را استعلام می کنند. سپس با توجه به ظرفیت طرح، نسبت به محاسبه میزان سرمایه گذاری اقدام می نمایند.
برآورد هزینه ها توسط طرح توجیهی ریخته گری دقیق
علاوه بر سرمایه گذاری ثابت که در بالا بحث شد، احداث واحد ریخته گری دقیق مستلزم صرف هزینه های گوناگون است. عملیات ماشین کاری و پرداخت قطعه، بخشی از هزینه های تولید قطعات ریخته گری دقیق را شامل می شود. هزینه برق مصرفی کوره القایی، هزینه زمین و هزینه نیروی انسانی نیز از هزینه های مهم طرح هستند.
طبق بررسی های کارشناسان برای تولید 2 هزار تن قطعه در سال به روش ریخته گری دقیق، به زمینی با مساحت 4 هزار مترمربع و 20 نفر نیروی انسانی تمام وقت نیاز داریم.
تعدد و تنوعی که هزینه ها در این طرح دارند، ممکن است، منجر به بروز خطا در محاسبات گردد. از این رو منطقی است که برای محاسبه هزینه ها از طرح توجیهی ریخته گری دقیق کمک بگیریم. طرح توجیهی، تمامی هزینه های خرد و کلان طرح را با ارقام روز مبلغ گذاری می کند.
تخمین میزان سوددهی طرح
ریخته گری دقیق، روشی انعطاف پذیر با قابلیت های فراوان است که می تواند، انواع قطعات صنعتی را با کیفیت بالا و صرفه اقتصادی مطلوب تولید نماید. راه اندازی یک واحد ریخته گری دقیق سودآوری بسیار خوبی خواهد داشت. چرا که بسیاری از قطعات صنعتی حساس که تولید آنها با سایر روش های ریخته گری غیر ممکن است، با روش ریخته گری دقیق قابل ساخت می باشند.
برآورد میزان سود در طرح توجیهی ریخته گری دقیق با در نظر گرفتن ظرفیت تولید سالیانه و استهلاک تجهیزات و ابزارآلات ریخته گری توسط کارشناسان صورت می پذیرد.
آشنایی با مراحل ریخته گری دقیق
طرح توجیهی ریخته گری دقیق به منظور ارائه دانش فنی پروژه، فرایند و مراحل ریخته گری دقیق را نیز توضیح می دهد. ساخت قطعات به روش ریخته گری دقیق طی مراحل زیر انجام می گردد:
[tie_list type=”checklist”]
- ساخت مدل یا الگوی ریخته گری: مدل ریخته گری مطابق با قطعه مورد نظر توسط موم، چسب و مواد افزودنی ساخته می شود.
- ساخت قالب پوسته سرامیکی: مدل مومی در دوغابی از مواد سرامیکی نسوز شامل سیلیس، سیلیکات آلومینیوم و آلومینا فرو برده می شود. قالب پس از پوشش دهی با دوغاب سرامیکی، باید در معرض هوا خشک گردد.
- خارج سازی مدل مومی از پوسته سرامیکی: در این مرحله قالب سرامیکی را حرارت می دهند. به دلیل انبساط حرارتی، موم به سرعت ذوب شده و از بین می رود و تنها پوسته سرامیکی بر جای می ماند.
- پخت قالب سرامیکی: قالب سرامیکی جهت حذف رطوبت حاصل از ذوب شدن موم در کوره های گازسوز یا الکتریکی، ابتدا تحت عملیات پیش گرم قرار گرفته و سپس پخته می شوند.
- مذاب ریزی: فلز یا آلیاژ مورد نظر در کوره های القایی، کوره های قوس الکتریکی یا کوره های قوس خلاء ذوب می گردد و سپس مواد مذاب در قالب سرامیکی ریخته می شوند.
- جداسازی قطعه: قطعه پس از سرد شدن توسط دستگاه های برش از قالب جداسازی می گردد.
- پرداخت و ماشین کاری: مرحله پایانی شامل عملیات پرداخت قطعه، سوراخکاری، سنگ زنی با مواد ساینده و … است.
[/tie_list]
مزایای متد ریخته گری دقیق
با روش ریخته گری دقیق می توان، تمامی پیچیدگی ها و جزئیات داخلی و بیرونی قطعه را به راحتی ایجاد کرد. آزادی در انتخاب آلیاژ نیز از مزایای مهم ریخته گری دقیق است. تقریبا تمامی آلیاژهای قابل ریخته گری را می توان، در این فرایند استفاده نمود.
با روش ریخته گری دقیق، امکان تولید قطعات حساس از جمله قطعات و اجزای هواپیما با خواص متالوژیکی بهتر وجود دارد. عدم وجود خطوط جدایش بر روی قطعه در این روش، خطای ابعادی را کاهش داده و در ضمن کمترین نیاز به ماشین کاری قطعه وجود خواهد داشت.
معرفی تجهیزات مورد نیاز
برخی از تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز این پروژه که در طرح توجیهی ریخته گری دقیق نیز معرفی شده اند، عبارتند از:
[tie_list type=”starlist”]
- کوره ذوب القایی با ظرفیت 7 تا 340 کیلوگرم
- کوره بوته ای گازسوز
- کوره مقاومت الکتریکی
- کوره قوس خلاء
- سیستم پیش گرم
- کوره پخت قالب سرامیکی
- کوره عملیات حرارتی
- دستگاه تراش
- دستگاه برش
- دریل صنعتی
[/tie_list]
بررسی توجیه پذیری طرح
یکی از اهداف مهم طرح توجیهی ریخته گری دقیق، بررسی توجیه پذیری اقتصادی پروژه است. به اعتقاد کارشناسان، این طرح از فرصت های خوب برای سرمایه گذاری است زیرا دارای نرخ بازدهی مناسب و مدت زمان کوتاه برای برگشت سرمایه است.
ریخته گری دقیق، روشی بهینه برای تولید انبوه قطعات با وزن کمتر از 70 کیلوگرم است. دقت این روش به قدری بالا است که حتی برای تولید قطعات حساس و جواهر آلات ظریف نیز مناسب می باشد.
سفارش طرح توجیهی اختصاصی ریخته گری دقیق
طرح توجیهی اختصاصی، گزارشی انحصاری است که توسط متخصصین زبده سایت طرح فنی با 25 سال سابقه در زمینه سرمایه گذاری، اداری و بانکی تنظیم می شود. طرح توجیهی ریخته گری دقیق با داده های به روز تهیه شده و از مستندات اخذ مجوز و وام است.
5 ماه پشتیبانی رایگان از طرح و جلسه آنلاین رایگان از امتیازات سفارش طرح توجیهی اختصاصی در سایت طرح فنی هستند. جلسه آنلاین به درخواست سرمایه گذار و جهت ارائه توضیحاتی در خصوص مراحل اداری اخذ مجوز، مراحل اخذ وام، وثایق و ضمانت نامه های بانکی و سایر موضوعات اداری و بانکی تشکیل می گردد.