طرح توجیهی پرورش قارچ ⭐️ سال 1401 (pdf+word)

طرح توجیهی پرورش قارچ به صورت pdf و word

فهرست مطالب

مهم ترین بخش هر کسب و کاری که باید توجه زیادی به آن داشت، هزینه های مالی و میزان سودآوری آن حرفه است که با مطالعه طرح توجیهی پرورش قارچ میتوان این اطلاعات مهم و ارزشمند را به دست آورید، البته توجه داشته باشید که این اطلاعات باید بروزرسانی شده باشند تا بتوانید به ارزش واقعی و میزان سود دهی کشت قارچ پی ببرید توصیه ما به شما این است که از طرح توجیهی پرورش قارچ سال 1401 که به صورت فایل pdf و word تهیه شده است استفاده کنید.

نکات لازم برای راه اندازی سالن پرورش قارچ

به طور کلی طرح پرورش قارچ که در دنیا تحت عنوان کشاورزی قارچ از آن نیز یاد میشود از شش مرحله تشکیل شده است. اگرچه تقسیم بندی مراحل تا حدودی دلخواه است. اما این مراحل برای ایجاد یک سیستم تولید و پرورش قارچ لازم است و در هر طرح توجیهی پرورش قارچ می‌تواند نقش مهمی داشته باشد.

مقدمات طرح امکان سنجی پرورش قارچ

طی ۲۵ سال گذشته پیشرفت زیادی در پرورش قارچ صورت گرفته است. روندهایی از قبیل استفاده از هوادهی اجباری فاز اول ، تونل فاز دوم ، اجرای فاز سوم تخم ریزی ، سم زدایی درون محفظه ، مکمل کمپوست ، هیبرید ، بهبود وضعیت تغذیه ای قارچ ، و استفاده های جایگزین از کمپوست قارچ پس از محصول به مرور زمان اغلب طرح های توجیهی پرورش قارچ را تکمیل نمودند.

گفتیم که پرورش قارچ از شش مرحله تشکیل شده است.

شش مرحله‌ای که در تعریف پرورش قارچ می‌توان نام برد شامل:

  1. کمپوست سازی فاز یک
  2. کمپوست سازی فاز دوم
  3. تخم ریزی
  4. پوشش
  5. پوسته پوسته شدن
  6. برداشت محصول

می باشد. این مراحل بطور متوالی اتفاق می افتد و بر ویژگی های برجسته هر مرحله در طرح توجیهی پرورش قارچ تأکید می‌شود. کمپوست مواد مغذی مورد نیاز برای رشد قارچ را فراهم می کند. دو نوع ماده به طور کلی برای کمپوست قارچ مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین و کمترین استفاده مربوط به کود حیوانی یا کف نی گندم است. کمپوست مصنوعی معمولاً از نی و یونجه گندم تهیه می شود.

  • هر دو نوع کمپوست نیاز به افزودن مکمل های نیتروژن دارند.
  • تهیه کمپوست در دو مرحله به عنوان کمپوست فاز یک و فاز ۲ انجام می شود.
  • بحث تهیه کمپوست و تولید قارچ در طرح توجیهی پرورش قارچ با کمپوست فازیک آغاز می‌شود.

فاز اول پرورش : ساخت کمپوست قارچ

کمپوست مرحله اول پرورش قارچ با مخلوط کردن و خیس کردن مواد اولیه شروع می شود. آب بر روی کود حیوانی (در اغلب کشورهای اروپایی کود اسب) یا کمپوست مصنوعی پاشیده می شود. مکمل های نیتروژن و … در قسمت بالای مواد فله پخش می‌شوند و توسط ترنر کاملاً مخلوط می شوند.

پس از خیس شدن و ایجاد شمع ، تخمیر هوازی (کمپوست) در نتیجه رشد و تولید مثل میکروارگانیسم ها شروع می شود که به طور طبیعی در مواد فله مشاهده می شود. گرما ، آمونیاک و دی اکسید کربن به عنوان مواد فرعی در طی این فرایند آزاد می‌شوند.

استفاده از هوادهی اجباری در پرورش قارچ

این کار وقتی که کمپوست در کف بتونی یا یک تونل (شبیه گلخانه) قرار می‌گیرد انجام میشود

تصویر ساخت کمپوست برای طرح توجیهی پرورش قارچ
نحوه تهیه کمپوست

نی گشاد آماده برای قرار دادن در بادگیر کمپوست (بالا سمت چپ)

بادگیر کمپوست (بالا سمت راست)

هوادهی فاز اول کمپوست کمپوست زیر سقف (پایین سمت چپ)

بیشه ای که نازل هوادهی را نشان می دهد (پایین سمت راست ، فلش)

کمپوست قارچ با تبدیل شدن ماهیت شیمیایی مواد اولیه با فعالیت میکرو ارگانیسم ها ، گرما و برخی واکنش های شیمیایی آزاد کننده گرما ، توسعه می یابد. این وقایع منجر به یک منبع غذایی می‌شود که بیشتر برای رشد قارچ مناسب باشد تا از قارچ ها و باکتری‌های دیگر جداشود. باید رطوبت کافی اکسیژن ، نیتروژن و کربوهیدراتهای موجود در طول فرآیند وجود داشته باشد وگرنه این روند متوقف می شود.

به همین دلیل است که آب و مکمل‌ها بصورت دوره‌ای اضافه می‌شوند و شمع کمپوست با حرکت در داخل ترنر هوادهی می‌شود.

افزایش کیفیت کمپوست

کیفیت مواد اولیه مورد استفاده در تهیه کمپوست قارچ بسیار متغیر است و از نظر عملکرد روی عملکرد قارچ تأثیر می‌گذارد. موقعیت آب و خاک و جغرافیایی ، کاه گندم و رقم (زمستان یا بهار) و استفاده از کود نیتروژن ، تنظیم کننده های رشد گیاه و قارچ کش ها ممکن است بر بهره وری کمپوست تأثیر بگذارد. برای افزایش کیفیت کمپوست معمولاً گچ به آن اضافه می‌کنند. سنگ گچ مخصوص باعث افزایش غلظت مواد شیمیایی خاص در کمپوست می شود و به جای پر کردن منافذ (سوراخ ها) بین نی ها ، به نی یا یونجه می‌چسبند.

فواید جانبی آن این است که هوا می تواند در شمع با سرعت بیشتری نفوذ کند. هوا برای فرآیند کمپوست ضروری است. محرومیت از هوا منجر به محیطی بی هوازی (بی هوازی) می‌شود که در آن ترکیبات شیمیایی مضر ایجاد می‌شود.

برای دانلود طرح توجیهی پرورش قارچ 1401 کلیک کنید

دانلود طرح توجیهی

افزودن مکمل نیتروژن

امروزه مکمل‌های نیتروژن در مصارف عمومی شامل دانه تقطیر کننده ذرت ، وعده‌های غذایی دانه‌ای سویا ، بادام زمینی یا پنبه و کود مرغ از جمله موارد دیگر است. هدف از این مکمل ها افزایش مقدار نیتروژن به ۱٫۵ درصد برای کود حیوانی (اسب) یا ۱٫۷ درصد برای مصنوعی است که هر دو براساس وزن خشک محاسبه می شوند. کمپوست مصنوعی نیاز به افزودن نیترات آمونیوم یا اوره در آغاز کمپوست دارد تا بتواند مایکروفر فلور کمپوست را به راحتی در دسترس نیتروژن برای رشد و تولید مثل آنها فراهم کند.

شمع (ریک) کمپوست

برای شکل گیری شمع (ریک) می توان از جعبه دو طرفه استفاده کرد اگرچه بعضی از چرخنده ها به “ریکر” مجهز شده اند. بنابراین جعبه ای لازم نیست. قسمت‌های شمع باید محکم و متراکم باشند با این وجود مرکز باید در طول کمپوست فاز ۱ سست باقی بماند. از آنجا که نی و یونجه در هنگام تهیه کمپوست نرم می شود مواد سفت تر می شوند و فشرده سازی ها به راحتی رخ می دهد.

اگر در فرآیند سنتی فاز ۱ مواد کاملاً فشرده شوند هوا نمی تواند از طریق شمع (ریک) حرکت کند و یک محیط بی هوازی ایجاد شود. مشکل هسته مرکزی بی‌هوازی در کمپوست تا حد زیادی با استفاده از هوادهی اجباری مرتفع شده است.

آب دهی اضافه نمودن آب و چرخش آب

چرخش و آب دهی در فواصل تقریبی ۲-۳ روز انجام می شود. مگر اینکه شمع (ریک) گرم باشد (۱۴۵ تا ۱۷۰ درجه فارنهایت). هنگام تبدیل کمپوست مکمل ها نیز اضافه می‌شوند اما باید در مراحل اولیه کمپوست اضافه شوند. تعداد چرخش و زمان بین چرخش بستگی به شرایط ماده شروع و زمان لازم برای گرم شدن کمپوست در دمای بالاتر از ۱۴۵ درجه فارنهایت بستگی دارد.

علاوه بر این آب حائز اهمیت است! زیرا خیلی زیاد با اشغال فضای منافذ اکسیژن را از بین می برد! کمبود آن می تواند رشد باکتری ها و قارچ ها را محدود کند! به عنوان یک قاعده کلی هنگام تشکیل شمع (ریک) و در زمان اولین چرخش آب تا مرحله شستشو اضافه می‌شود.

در آخرین چرخش قبل از کمپوست سازی فاز ۲ آب می تواند زیاد استفاده شود به طوری که وقتی کمپوست محکم فشرده شود آب از آن خارج می شود. چون بین آب ، ارزش مغذی ، فعالیت میکروبی و دما یک زنجیره ای وجود دارد. وقتی یک شرط برای یک عامل محدود شود فعالیت کل زنجیره متوقف می‌شود.

بازه زمانی کمپوست مرحله اول

کمپوست مرحله اول بسته به ماهیت مواد در ابتدا و ویژگی های آن در هر نوبت از ۶ تا ۱۴ روز به طول می‌انجامد! بوی آمونیاک قوی همراه با کمپوست وجود دارد که معمولاً با بوی شیرین و کپک زده تکمیل می‌شود! هنگامی که درجه حرارت کمپوست ۱۵۵ درجه فارنهایت و بالاتر است! آمونیاک موجود است ، تغییرات شیمیایی رخ می دهد! دمای کمپوست افزایش می یابد! در هنگام چرخش دوم و سوم درجه حرارت مطلوب در کمپوست می تواند به ۱۷۰ تا ۱۸۰ درجه فارنهایت برسد.

در پایان مرحله اول کمپوست باید:

الف) رنگ قهوه ای شکلاتی داشته باشد.

ب) دارای کاه نرم ، پایدار

پ) از رطوبت ۶۸ تا ۷۴ درصد باشد.

د) بوی قوی آمونیاک داشته باشید.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]هنگامی که رطوبت ، دما ، رنگ و بو بو توضیح داده شده است کمپوست فاز اول به اتمام می رسد.[/box]

مرحله اول تولید کمپوست
تولید کمپوست

تونل های مرحله دوم برای پاستوریزه کردن و شرط بندی کمپوست برای تولید قارچ.

سمت چپ: دستگاه پرکن جلوی تونل بسته

سمت راست: تونل باز آماده پر شدن.

فاز دوم پرورش : ساخت کمپوست قارچ مرحله ۲

کمپوست چه در سطح صاف یا سینی و یا فله قرار داده شود باید به طور یکنواخت از لحاظ عمق و تراکم و فشرده سازی پر شود. چگالی کمپوست یعنی میزان تراکم در سطح و حجم باید تبادل گاز را امکان پذیر کند زیرا آمونیاک و دی اکسید کربن با هوای خارج جایگزین می‌شوند.

کمپوست سازی فاز ۲ را می توان به عنوان یک فرآیند زیست محیطی کنترل شده وابسته به دما و با استفاده از هوا برای حفظ کمپوست در یک محدوده دمایی که برای رشد و تولید مثل میکروارگانیسم ها مناسب است مشاهده کرد.

رشد این ارگانیسم های گرمازا (گرما دوست) به وجود کربوهیدرات های قابل استفاده وابسته است و برخی از نیتروژن‌ها به شکل آمونیاک بستگی دارد. این میکروارگانیسم ها مواد مغذی را تولید می کنند یا به عنوان مواد مغذی موجود در کمپوست که میسلیوم قارچ رشد می کند و سایر ارگانیسم ها فعالیت نمی‌کنند.

تکمیل فاز دوم در فضای تونلی (مثل گلخانه)

این روش در سالهای اخیر محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. کمپوست تونلی (یا هر فضای تاریک سربسته با هوای مناسب) در طرح توجیهی پرورش قارچ از این مزیت برخوردار است که کمپوست بیشتری را تحویل کند. هنگامی که با کار تخم ریزی فله همراه است. کمپوست تونلی مزیت یکنواختی بیشتر و استفاده بیشتر از مکانیزه را دارد.

با این حال انتقال کمپوست به پایان رسیده از تونل پاستوریزاسیون به تونل تخلیه جوجه ریزی فله ممکن است خطر آلودگی پاتوژن ها و آفات ناخواسته را در مقایسه با کمپوست که در همان اتاق باقی می ماند افزایش دهد.

اهداف مرحله دوم

تلاش برای تعیین روال مناسب و دنباله ای که باید دنبال شود مهم است. یک هدف از بین بردن آمونیاک ناخواسته است. برای رسیدن به این هدف درجه حرارت از ۱۲۵ تا ۱۳۰ درجه فارنهایت کارآمد است. زیرا ارگانیسم های تقویت کننده در این محدوده دما به خوبی رشد می کنند. هدف دوم از فاز دوم حذف هر گونه آفت موجود در کمپوست با استفاده از یک توالی پاستوریزاسیون است.

قبل از شروع تخم ریزی (کاشت) در پایان مرحله دوم دمای کمپوست باید تا حدود ۷۵ تا ۸۰ درجه فارنهایت کاهش یابد. مقدار نیتروژن کمپوست باید ۲ تا ۲٫۴ درصد و رطوبت آن بین ۶۸ تا ۷۲ درصد باشد. مهم است که هم کمپوست و هم درجه حرارت کمپوست در طی مراحل فاز ۲ یکنواخت باشند. زیرا مطلوب است که به عنوان یک ماده ممکن یکدست باشد.

۳- فاز سوم پرورش : تخم ریزی

یک قارچ بالغ می‌تواند میلیون‌ها اسپور میکروسکوپی را روی آبشش‌های قارچ ایجادکند که قسمت زیرین کلاه قارچ را پوشانده‌است. این اسپورها تقریباً مشابه دانه‌های گیاه عمل می‌کنند! با این حال تولید کنندگان از اسپورهای قارچ برای کمپوست قارچ بذر استفاده نمی‌کنند! زیرا به طور غیرقابل پیش بینی جوانه می زنند! بنابراین قابل اعتماد نیستند! خوشبختانه میسلیوم (سلولهای باریک و باریک مانند) می‌تواند به صورت رویشی از اسپورهای جوانه زده پخش شود و به تولیدکنندگان تخم ریزی اجازه می‌دهد تا برای تولید تخم‌ریزی را چندین برابر کنند.

برای تکثیر میسلیوم تجهیزات تخصصی لازم است. بنابراین میسلیوم قارچ خالص باقی می‌ماند. میسلیوم که روی گیاهان مختلف روی بذرها و گیاهان مختلفی تولید می‌شود به عنوان تخم‌ریزی شناخته می‌شود و کشاورزان شاغل درتجارت قارچ برای تکمیل طرح توجیهی پرورش قارچ خود تخم‌ریزی را از شرکت های متخصص در ساخت آن خریداری می‌کنند.

پیشنهاد به مطالعه :  طرح توجیهی سردخانه ❄️ دو مداره و دو منظوره + کامفار و گرید کانون

مراحل تولید تخم ریزی

سازندگان مراحل تولید تخم ریزی را با استریل کردن مخلوطی از دانه ارزن به همراه آب و گچ شروع می‌کنند. چاودار ، گندم و سایر دانه های کوچک ممکن است جایگزین ارزن شود. کود حیوانی استریل شده در بلوک ها به عنوان واسطه رشد برای تخم ریزی تا حدود سال ۱۹۴۰ مورد استفاده قرار می‌گرفت. به این گیاه بلوک یا آجر کاشته شده یا کود تخم ریزی گفته‌می‌شد.

چنین تخم ریزی امروزه استفاده نمی‌شود. هنگامی که به دانه استریل مقداری میسلیوم اضافه شد دانه و میسلیوم در یک بازه زمانی ۴ روزه در طی یک دوره ۱۴ روزه رشد می‌کنند. به محصول حاصل شده تخم می‌گویند.

سومین مرحله طرح توجیهی پرورش قارچ: مرحله تخم ریزی را مشاهده میکنید.
تخم ریزی قارچ

تخم را می‌توان برای چند ماه در یخچال قرار داد!

بنابراین تخم ریزی ، قبل از سفارش سوزن مخصوص تخم ریزی، تهیه می‌شود.

تخم ریزی قارچ از کیسه باز (سمت چپ)؛ نزدیک تخم ریزی ارزن (راست)

تخم روی کمپوست توزیع می شود! سپس کاملاً درون کمپوست مخلوط می شود! سالها بود که این کار با دست انجام می‌شد. پخش تخم ریزی بر روی سطح کمپوست و استفاده از آن با یک ابزار کوچک مثل چنگک در آن می‌پیچید. با این حال در سال‌های اخیر، برای سیستم تخت (یا تمام سطوح صاف) تخم ریزی توسط ماشین مخصوص تخم ریزی که کمپوست و تخم ریزی را با قلع یا دستگاه های کوچک انگشت مانند مخلوط می‌کند در کمپوست مخلوط می شود.

میزان تخم ریزی ۲ درصد مطلوب است.

برای دانلود طرح توجیهی پرورش قارچ 1401 pdf و word کلیک کنید

دانلود طرح توجیهی

استفاده از مکمل‌ها در مرحله تخم ریزی

در اوایل دهه ۱۹۶۰ ، هنگامی که کمپوست با پروتئین و یا مواد غنی از چربی در مراحل تخم ریزی ، پوشش و بعد از آن اضافه شد. افزایش عملکرد مشاهده شد. با افزایش مقادیر کمی از مکمل های پروتئینی در تخم ریزی ، مقدار کمی از مکمل های پروتئینی به کمپوست اضافه شد. گرمای بیش از حد و تحریک قالب های رقیب در کمپوست ، به طور قابل ملاحظه ای مقدار مکمل و مزایای مربوطه را که می توان به دست آورد محدود کرد.

این محدودیت ها بود که با اختراع مکمل های تأخیر در انتشار برای قارچ غلبه شد (کارول و اسیزلر ۱۹۷۶). معایب مرتبط با مکمل مواد مغذی غیر کمپوست به کمپوست قارچ در تخم ریزی تا حد زیادی با کپسوله کردن میکرو قطرات روغن نباتی در داخل یک لایه پروتئینی که با فرمالدئید دناتوره شده‌بود بر طرف شد.

اصلاح بستر قارچ با Micromax یک فرصت بالقوه دیگر برای پرورش دهندگان برای بهبود ظرفیت عملکرد کمپوست فاز دوم خود است. Micromax حاوی مخلوطی از نه ریز مغذی از جمله (درصد درصد وزن خشک) است:

کلسیم Ca (12٪) ، منیزیم (۳٪) ، S (12٪) ، B (0.1٪) ، مس (۱٪) ، آهن (۱۷٪ ) ، منگنز (۲٫۵٪) ، مو (۰٫۰۵٪) ، روی (۱٪) و مواد بی اثر (۵۷٫۳۵٪).

تحقیقات نشان داده است که تقریبا ۷۰٪ از افزایش عملکرد مشاهده شده مربوط به منگنز است.

سازندگان مکمل های تجاری شروع به افزودن منگنز به مواد مغذی با تأخیر در کشت قارچ می کنند.

کمپوست و میسلیوم و تخم ریزی و مکمل

هنگامی که تخم ریزی و مکمل در سراسر کمپوست مخلوط شدند سطح کمپوست صاف‌ می‌شود. دمای کمپوست در دمای ۷۵ تا ۸۰ درجه فارنهایت حفظ می شود. رطوبت نسبی بالا نگه داشته می شود تا خشک کردن سطح کمپوست یا تخم ریزی به حداقل برسد. در این شرایط ، تخم ریزی رشد می کند. میسلیوم در همه جهات از یک دانه تخم ریزی رشد می کند و سرانجام میسلیوم از دانه‌های مختلف تخم ریزی به‌هم می‌پیوندند و یک بستر تخم ریزی از کمپوست یک موجود بیولوژیکی ایجاد می‌کنند.

بعد از آمیختگی، تخم ریزی بعنوان یک توده سفید تا آبی سفید در سراسر کمپوست ظاهر می شود. با بزرگتر شدن تخم ریزی گرما ایجاد می‌شود. اگر دمای کمپوست به بیش از ۸۰ تا ۸۵ درجه فارنهایت افزایش یابد. در دمای زیر ۷۴ درجه فارنهایت رشد تخم ریزی کند شده و فاصله زمانی بین تخم ریزی و برداشت افزایش می یابد.

کمپوست فاز سوم و فاز پنجم

کمپوست فاز ۳ نوعی تخم ریزی کمپوست فاز ۲ است که به صورت عمده در یک تونل مانند اجرا می شود. در صورت خارج شدن از تونل و تحویل به پرورش دهنده آماده پوشش است. اگر کمپوست فاز ۳ پس از آن ذخیره و یا انبار مانند شود و تخم ریزی اجازه داده شود قبل از ارسال به واحد در حال رشد یا تحویل به تولید کنندگان ، لایه پوشش را زیر سلطه خود میکند و به آن کمپوست فاز ۵ گفته می شود.

موفقیت های کمپوست های فاز ۳ و فاز ۵ تا حد زیادی به کیفیت کمپوست های فاز ۱ و فاز ۲ بستگی دارد. استفاده از کمپوست فاز ۳ ممکن است کیفیت قارچ را نیز بهبود بخشد. زیرا قطعه قطعه شدن کمپوست استعمار شده باعث بهبود رنگ اولیه و ماندگاری قارچ می‌شود.

در سال های اخیر ، استفاده از کمپوست فله ای فاز ۳ از محبوبیت بیشتری برخوردار شده است زیرا این امکان را می دهد تا تعداد محصولاتی که یک باغبان از اتاقهای تولید خود انتظار دارد افزایش یابد. تولید فاز ۲ در قفسه ها به طور متوسط ​​حدود ۴٫۱ واحد محصول در سال را امکان پذیر می کند در حالی که تولید کنندگان محصول با استفاده از کمپوست فله ۳ تخم ریزی به طور متوسط ​​حدود ۷٫۱ واحد محصول در سال تولید می کنند. هنگام استفاده از فاز چهارم در تعداد محصولات زراعی (۱۰-۱۲ محصول در سال) سود اضافی حاصل می شود.

انواع کلی قارچ

پرورش دهندگان قارچ در دنیا از سه رقم عمده قارچ استفاده می کنند:

الف) هیبرید سفید صاف – کلاه صاف ، کلاه و ساقه سفید.

ب) ترکیبی خارج از سفید – درپوش پوسته پوسته با ساقه و کلاه سفید.

ج) درپوش قهوه ای صاف ، کلاه شکلاتی قهوه ای با ساقه سفید.

در هر یک از سه گروه اصلی ایزوله های مختلفی وجود دارد! بنابراین یک پرورش دهنده ممکن است حتی یک انتخاب هشت سویه در هر نوع داشته باشد. عموماً از ارقام هیبریدی سفید و سفیده برای غذاهای فرآوری شده مانند سوپ و سس استفاده می شود. در سالهای اخیر انواع قهوه ای سهم بازار را در بین مصرف کنندگان به دست آورده است.

نوع Crimini از نظر ظاهری مشابه قارچ سفید است -به جز قهوه ای- و دارای طعم غنی تر و خاکی تری است. گونه Portobello یک قارچ بزرگ ، باز و به رنگ قهوه ای است که می تواند درپوش هایی تا قطر ۶ اینچ داشته باشد. گونه Portobello داری طعمی غنی دارای بافت گوشتی است.

زمان مورد نیاز تخم ریزی برای کمپوست در پرورش قارچ به :

  1. میزان تخم ریزی و توزیع آن
  2. رطوبت و دمای کمپوست
  3. مکمل کمپوست
  4. طبیعت یا کیفیت کمپوست

بستگی دارد.

پیشنهاد به مطالعه :  طرح توجیهی گلخانه هیدروپونیک سال 1401 و راهکارهای افزایش تولید

اجرای کامل تخم ریزی در بهترین شرایط پرورش قارچ معمولاً به ۱۳ تا ۲۰ روز نیاز دارد.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]هنگامی که کمپوست به‌طورکامل با تخم ریزی پرورش داده شود مرحله بعدی تولید در دست است.[/box]

۴- فاز چهار پرورش : پوشش قارچ

پوشش روپوش بالایی است که برای کمپوست تخم ریزی شده استفاده می شود که در نهایت قارچ ها تشکیل می شوند. مخلوطی از خزه ذغال سنگ نارس با سنگ آهک خاکی می تواند به عنوان پوشش استفاده شود. پوشش به مواد مغذی احتیاج ندارد زیرا پوشش به عنوان مخزن آب تشکیل می شود عمل می کند. ریزومورف‌ها مانند رشته های ضخیم به نظر می رسند و وقتی میسلیوم خیلی خوب به هم می پیوندند شکل می گیرند. ابتدای قارچ ، پریموردیا یا پین روی ریزومورف شکل می گیرد. بنابراین بدون ریزومورف قارچ وجود نخواهد داشت.

پوشش باید بتواند رطوبت را حفظ کند! زیرا رطوبت برای رشد قارچ محکم ضروری است! مهمترین کارکرد لایه پوشش ، تأمین آب برای رشد و توسعه میسلیوم ، محافظت از خشک شدن کمپوست ، فراهم کردن پشتیبانی برای رشد قارچ ها و مقاومت در برابر خرابی ساختاری پس از آبیاری مکرر است. تأمین هرچه بیشتر آب در محفظه ممکن و بدون شستشوی داخل کمپوست زیرین ، بیشترین پتانسیل عملکرد را فراهم می کند.

پوشش خزه ذغال سنگ نارس

خزه ذغال سنگ نارس Sphagnum متداول ترین ماده برای پوشش است. ماده Sphagnum می تواند از قهوه ای (نو و تازه، کمتر تجزیه شده، بافت گشاد ، ذغال سنگ نارس سطح) تا سیاه (جمع و جور ، تجزیه شده ، حفر عمیق) باشد و ممکن است در محل برداشت متفاوت پردازش شود. ذغال سنگ نارس قبل از بسته بندی و حمل تا حدی خشک می شود در حالی که ذغال سنگ نارس مرطوب به صورت اشباع منتقل می شود. برخی از تولیدکنندگان ذغال سنگ نارس را بخاطر ظرفیت نگهداری بالاتر آب نسبت به ذغال سنگ نارس ترش ترجیح می‌دهند.

پوشش مبتنی بر خزه ذغال سنگ نارس نیازی به پاستوریزاسیون ندارد! زیرا این ماده عاری از پاتوژن ها ، قالب های علفهای هرز است که ممکن است باعث کاهش عملکرد قارچ شود. یک میله فشرده شده در هنگام مخلوط شدن با آب و سنگ آهک از سطح کمپوست را در عمق حدود ۲ اینچ پوشانده است.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]تلقیح پوشش برای تلقیح محفظه برای استعمار سریع تر میسلیوم استفاده می شود.[/box]

مرحله بعدی استفاده از پوشش برای رشد قارچ
پوشش قارچ

تلقیح پوشش (CI)

تلقیح بستن مخلوط استریلیزه ذغال سنگ نارس ، ورمیکولیت و سبوس گندم است که توسط میسلیوم قارچ استعمار شده است. برای کاهش زمان چرخه برداشت ، بهبود یکنواختی توزیع قارچ در بستر و بهبود نظافت قارچ با پوشش مخلوط می شود. مایکل از CI لایه پوشش را استعمار می کند در حالی که با میسلیوم زیرین کمپوست ذوب می شود. این کار باعث می شود هر سال تعداد استراحت بیشتر یا بیشتر محصولات برداشت شود.

مکمل در پوشش

افزودن مواد مغذی در پوشش برای اولین بار در اوایل دهه ۱۹۶۰ امتحان شد، نتایج نشان داد که مقادیر بسیار بیشتری از مواد مغذی می تواند در پوسته نسبت به تخم ریزی اضافه شود و افزایش عملکرد تقریبا متناسب با مقدار اضافه شده بود. اگرچه ممکن است عملکرد تا ۱۰۰٪ افزایش یابد. اما مشکلات و محدودیتهای احتمالی خاصی برای مکمل در پوشش وجود دارد. قالبهای علفهای هرز و پاتوژنها هنگام مکمل در پوشش نباید در کمپوست وجود داشته باشند.

مدیریت محصول بعد از پوشش

نیاز دارد که دمای کمپوست تا ۵ روز پس از پوشش در دمای ۷۵ درجه فارنهایت نگهداری شود! رطوبت نسبی آن زیاد باشد! پس از آن دمای کمپوست باید هر روز حدود ۲ درجه فارنهایت کاهش یابد تا این که قارچ های اولیه قارچ (پین ها) تشکیل شوند. در طول دوره زیر پوشش آب باید بطور متناوب استفاده شود تا سطح رطوبت به ظرفیت میدان قبل از شکل گیری پین های قارچ خوراکی بالا رود.

در این بخش از فاز طرح توجیهی پرورش قارچ، رشد قارچ ها شروع میشود.
رشد قارچ

قارچ های شکل گرفته و بالغ روی آن یک لایه ۲ اینچی از ذغال سنگ نارس خنثی شده است.

قارچ قابل برداشت ۱۸ تا ۲۱ روز پس از پوشش ظاهر می شود. پین ها هنگامی توسعه می یابند که مقدار دی اکسید کربن هوای اتاق بسته به رقم آن با وارد کردن هوای تازه به اتاق در حال رشد به ۰.۰۸ % هشت صدم درصد یا کمتر شود. هوای بیرون مقدار دی اکسید کربن در حدود ۰.۰۴ % دارد.

۵- فاز پنجم پرورش قارچ : پین کردن

ابتدا قارچ بعد از تشکیل ریزومورف در پوشش ایجاد می‌شود. مقدمات بسیار اندک هستند اما می‌توان به عنوان نتیجه آن ار بر روی ریزومورف مشاهده کرد. بیشتر از اندازه چهار برابر اولیه ساختار یک پین است. پین ها در مرحله دکمه گسترش و بزرگتر می شوند. در نهایت یک دکمه به یک قارچ بزرگ می شود

زمان معرفی هوای تازه بسیار مهم است! چیزی است که فقط از طریق تجربه آموخته می‌شود! به‌طورکلی بهتر است تاحدامکان تهویه‌شود تازمانی‌که میسلیوم در سطح پوشش ظاهر شود! در زمان تشکیل اولیه پین آب را متوقف کنید.

اگر دی اکسید کربن خیلی زود با تهویه هوا کم شود میسلیوم از طریق پوشش و رشد اولیه قارچ از زیر سطح پوشش متوقف می‌شود. از آنجا که چنین قارچ هایی به رشد خود ادامه می‌دهند آنها را به درون محفظه فشار می آورند و در زمان برداشت کثیف می شوند. رطوبت زیاد نیز می تواند منجر به تشکیل قارچ در زیر سطح پوشش شود. پینینگ هم به عملکرد بالقوه و هم در کیفیت محصول تأثیر می گذارد و یک مرحله مهم در چرخه تولید است.

۶- فاز ششم: برداشت محصول

اصطلاحات سرخ شدن و شکسته شدن و شکوفه نامهایی است که در دوره تکرار ۳ تا ۵ روزه برداشت در طول چرخه برداشت داده می‌شود! روند ادامه می یابد تا هیچ گونه قارچ برای برداشت در دسترس نباشد! این چرخه خود را به صورت ریتمیک تکرار می کند! تا زمانی که قارچ ها به بلوغ خود ادامه دهند برداشت می تواند ادامه یابد! بیشتر کشاورزان قارچ ۳۵ تا ۴۲ روز برداشت می کنند! اگرچه برخی از آنها ۶۰ روز محصول را برداشت می کنند! حتی تا زمان ۱۵۰ روز برداشت نیز می تواند ادامه یابد.

دمای هوا در حین کشت

دمای هوا در حین کشت باید برای نتایج خوب بین ۵۷ تا ۶۲ درجه فارنهایت نگه داشته شود. این دامنه دما نه تنها از رشد قارچ حمایت می کند بلکه دمای سردتر می تواند چرخه زندگی بیماری و آفات حشرات را طولانی تر کند. ممکن است عجیب به نظر برسد که آفات وجود دارد که می تواند قارچ ها را آسیب برساند.

آفات قارچ می‌توانند باعث خرابی کامل محصول شوند و اغلب عامل تعیین کننده میزان مدت برداشت محصول براساس میزان آلودگی آفات است. این عوامل بیماری زا و حشرات را می‌توان با روشهای فرهنگی همراه با استفاده از سموم دفع آفات کنترل کرد. اما مطلوب ترین روش این است که این ارگانیسم ها از اتاقهای درحال‌رشد جداشوند.

برای دانلود طرح توجیهی پرورش قارچ 1401 کلیک کنید

دانلود طرح توجیهی

رطوبت نسبی در اتاقها

رطوبت نسبی در اتاقهای در حال رشد باید به اندازه کافی زیاد باشد تا خشک کردن روکش به حداقل برسد اما آنقدر زیاد نباشد که باعث شود سطح سرپوش قارچهای در حال رشد چسبناک یا چسبنده نباشد. آب روی محفظه اعمال می شود تا استرس آب مانع از رشد قارچ ها نشود. در عمل تجاری این به معنای آبیاری ۲ تا ۳ بار در هفته است.

هر آبیاری ممکن است بسته به خشکی محفظه ، ارقام در حال رشد و مرحله رشد ، دکمه ها و قارچ ها شامل تعداد کمتری از گالن باشد. بیشتر تولید کنندگان بار اول آب و سطح آب‌بندی‌های زیادی را اعمال می کنند. این به عنوان از بین رفتن بافت در سطح پوشش دیده می‌شود.

پوشش محفظه ای از تبادل گازهای ضروری برای تشکیل پین قارچ جلوگیری می کند. می توان تخمین زد که چقدر می توان آب بعد از استراحت اول اضافه کرد با این درک که ۹۰ درصد قارچ آب است و یک گالن آب وزنی ۸٫۳ پوند دارد. اگر ۱۰۰ پیمانه قارچ برداشت شد ، ۹۰ پیمانه آب (۱۱ گالن) از قفسه برداشته شد. و این همان چیزی است که باید قبل از رشد قارچ های استراحت دوم جایگزین شود.

 

کنترل هوا و دمای کمپوست در طول دوره برداشت قارچ

هوای بیرون برای کنترل هوا و دمای کمپوست در طول دوره برداشت استفاده می شود. هوای خارج نیز دی اکسید کربن را که توسط رشد میسلیوم خاموش می شود جابجا می کند. هرچه رشد میسلیوم بیشتر باشد ، دی اکسید کربن بیشتر تولید می شود و از آنجا که رشد بیشتر در اوایل محصول صورت می گیرد ، هوای تازه بیشتری در طی دو شکست اول لازم است.

همچنین مقدار هوای تازه به رشد قارچ ، مساحت سطح تولید ، میزان کمپوست در اتاق در حال رشد و وضعیت یا ترکیب هوای تازه بستگی دارد. به نظر می رسد تجربه بهترین راهنما در رابطه با حجم هوای مورد نیاز است ، اما یک قاعده وجود دارد: در هنگام کمپوست ۸ اینچ عمق دارد و از این حجم ۵۰ تا ۱۰۰ درصد باید در خارج از هوا باشد.

تهویه برای رشد قارچ ضروری است و همچنین لازم است رطوبت و دما کنترل شود. رطوبت را می‌توان با یک غبار سرد یا با بخار زنده یا به سادگی با مرطوب کردن دیوارها و کف‌ها به هوا اضافه کرد.

رطوبت را می توان از اتاق رشد خارج کرد:

۱) پذیرش حجم بیشتر هوای بیرون.

۲) معرفی هوای خشک.

۳) حرکت به همان مقدار هوای بیرون و گرم کردن آن به دمای بالاتر

کنترل رطوبت و هوای گرم در سالن قارچ

از آنجا که هوای گرم رطوبت بیشتری را در خود نگه می دارد و در نتیجه رطوبت نسبی را پایین می آورد. کنترل دما در یک اتاق رشد قارچ هیچ تفاوتی با کنترل دما در خانه شما ندارد. گرما می تواند از آب داغی که از طریق لوله هایی که بر روی دیوارها نصب شده اند گردش کند.

هوای گرم و اجباری را می توان از طریق مجرای تهویه دمید! برخی مزارع قارچ وجوددارد که در غارهای آهکی قرار دارند که این سنگ بسته به زمان سال به عنوان یک سطح گرمایش و سرمایش عمل می کند. غارها به هر شکلی لزوماً برای رشد قارچ مناسب نیستند و ذغال سنگهای رها شده مشکلات ذاتی زیادی دارند که به عنوان مکانهای مناسب برای مزرعه قارچ در نظر گرفته می‌شوند. حتی غارهای آهکی قبل از مناسب برای رشد قارچ نیاز به نوسازی و بهسازی گسترده دارند و تنها رشد آن در غار اتفاق می افتد که کمپوست در بالای زمین روی یک اسکله اتفاق می افتد.

آخرین فاز طرح توجیهی پرورش قارچ، برداشت است که در تصویر بالا میبینید.

قارچ ها در یک سیکل ۷ تا ۱۰ روز برداشت می‌شوند

بسته به دما ، رطوبت ، رقم و مرحله انتخاب آنها ممکن است طولانی تر یا کوتاهتر باشد

هر قارچ به صورت دستی برداشت می شود! قارچ تمیز و سالم در یک سبد قرار می‌گیرد.

هنگامی که قارچ بالغ انتخاب شد یک مهار کننده رشد قارچ برداشته می‌شود و گل بعدی به سمت رشد و بلوغ حرکت می کند. قارچ ها معمولاً در مواقعی انتخاب می‌شوند که چتر قارچ خیلی طولانی نشده باشد. مصرف کنندگان قارچ بسته ، محکم و سفید یا قهوه‌ای (Crimini) را می‌خواهند. درحالی که قهوه های باز (Portobello) توسط برخی از مصرف کنندگان ترجیح داده می‌شود. بلوغ قارچ با توجه به میزان کشیدگی چتر و نه میزان قارچ اندازه گیری می‌شود. در نتیجه قارچ بالغ میتواند هم بزرگ و هم کوچک باشد. اگرچه کشاورزان و مصرف کنندگان به‌طور یکسان قارچ های متوسط ​​و بزرگ را ترجیح می‌دهند.

روشهای بسته بندی در پرورش قارچ

روشهای انتخاب و بسته بندی معمولاً از یک مزرعه به مزرعه دیگر متفاوت است.

قارچ تازه برداشت شده باید در دمای ۳۵ تا ۴۵ درجه فارنهایت در یخچال نگهداری شود.

برای طولانی تر شدن ماندگاری قارچ مهم است که قارچ ها بعد از برداشت محصول نفس بکشند! بنابراین ذخیره سازی در یک کیسه کاغذی بدون موم نسبت به یک کیسه پلاستیکی ارجحیت دارد.

یک سؤال غالباً در مورد نیاز به روشنایی هنگام رشد قارچ بوجود می‌آید.

قارچ برای رشد به نور احتیاج دارد یا ندارد؟

فقط گیاهان سبز برای فتوسنتز به نور احتیاج دارند.

با این حال ، اتاق‌های قارچ درحال رشد می‌توانند برای تسهیل برداشت محصول روشن شوند.

مواد مغذی موجود در قارچ

قارچ منبع خوبی از مواد مغذی بیشمار است! از طرف دیگر قارچ ها از نظر چربی و سدیم و کالری کم هستند.

قارچ (حاوی بیش از ۲۰٪ RDA در یک وعده) سلنیوم ، ریبوفلاوین (ویتامین B2) و مس هستند.

همچنین (حاوی بیش از ۱۰٪ RDA) برای نیاسین (ویتامین B3) ، اسید پانتوتنیک ( ویتامین B5) و پتاسیم.

قارچ ها حاوی مقادیر زیادی تیامین (ویتامین B1) ، روی ، ویتامین B6 ، پروتئین ، اسید فولیک ، فیبر ، منگنز و منیزیم است.

قارچ منبع مهمی از چربی اشباع ، چربی ترانس ، کلسترول ، قند ، ویتامین A و کلسیم نیست.

ویتامین دی قارچ

  • تحقیقات اخیر نشان داده است که هنگامی که نور ماوراء بنفش بر روی قارچ بتابد منجر به تقویت عمده ویتامین D2 قارچ ها میشود.
  • تنها یک وعده قارچ حاوی بیش از ۸۰۰٪ از مقدار روزانه توصیه شده ویتامین D2 است که پس از برداشت فقط ۵ دقیقه در معرض نور ماوراء بنفش قرار می گیرد.

فیبر غذایی (DF) در قارچ

  • قارچ ها حاوی کربوهیدرات های پیچیده متعددی از جمله پلی ساکاریدها مانند گلوکان و گلیکوژن ، مونوساکاریدها ، دی سکاریدها ، الکلهای قندی و کیتین هستند.
  • بیشتر پلی ساکاریدها اجزای ساختاری دیواره های سلولی (کیتین و گلوکان) هستند! توسط انسان غیر قابل هضم هستند! بنابراین آنها ممکن است به عنوان فیبر رژیم غذایی در نظر گرفته شوند.
  • فیبر غذایی ممکن است به جلوگیری از شیوع بسیاری از بیماری ها در جوامع مرفه کمک کند.
  • قارچ Portobello حاوی سطح بالاتری از DF نسبت به انواع سفید قارچ است.
پیشنهاد به مطالعه :  طرح توجیهی گلخانه خیار 🥒 سال 1401 فایل pdf + word

سلنیوم قارچ

  • یک وعده (۳ اونس) قارچ Crimini تقریباً یک سوم RDA را برای سلنیوم فراهم می کند.
  • با افزودن سلنیت سدیم به کمپوست قارچ می‌توان سطح سلنیوم را به‌طور قابل اعتماد در قارچ ها افزایش‌ داد.
  • درحال‌حاضر برخی از سازندگان مکمل تجاری در‌حال افزودن این ترکیب به مواد مغذی هستند.

پتاسیم موجود قارچ

  • قارچ Crimini منبع خوبی از پتاسیم است! عنصری که در تنظیم فشار خون ، حفظ آب در چربی و ماهیچه ها مهم است! همچنین اطمینان از عملکرد صحیح سلول ها از اهمیت برخوردار است.
  • یک پورتوبلو ۳ اونسی حاوی پتاسیم بیشتری نسبت به موز یا پرتقال است.
  • تا به امروز تلاش برای افزایش محتوای پتاسیم قارچ تنها با موفقیت محدود روبرو شده است.

آنتی اکسیدان ها در قارچ ها

  • قارچ Portobello و Crimini منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها هستند و با هویج ، لوبیا سبز ، فلفل قرمز و کلم بروکلی به عنوان منبع خوبی برای آنتی اکسیدان های رژیم غذایی رتبه بندی می شوند.
  • آنها منابع غنی از پلی فنول ها هستند که آنتی اکسیدان اصلی سبزیجات هستند! یک آنتی اکسیدان قوی که فقط در طبیعت توسط قارچ ها تولید می شود.

دفع کمپوست قارچ پس از برداشت محصول

بعد از انتخاب آخرین فلاش قارچ ، اتاق در حال رشد باید بسته شود! اتاق با بخار پاستوریزه شود! این پاستوریزاسیون نهایی به‌منظور از‌بین‌بردن هرگونه آفات که ممکن است در محصول یا نجاری موجود در اتاق رشد باشد می‌باشد.

بنابراین احتمال آلوده شدن محصول بعدی را به حداقل می‌رساند.

کمپوست قارچ پس از برداشت محصول (MC) ماده ای است که :

پس از خاتمه برداشت محصول از آن باقی مانده است.

کاربردهای بسیاری دارد و محصولی ارزشمند در صنعت باغبانی است.

سود پرورش قارچ در سال 1401

برای این کار یک پرورش دهنده قارچ می‌تواند در طرح توجیهی پرورش قارچ انتظار متفاوتی داشته‌باشد.

عملکرد نهایی به‌میزان رعایت و کنترل دما ، رطوبت ، آفات و غیره بستگی دارد!

همه موارد در نظر گرفته شده به‌نظر می‌رسد:

عوامل مهم برای تولید خوب و تجربه یک پرورش قارچ با کیفیت بالا به همراه احساس شهودی برای ریتم های بیولوژیکی قارچ تجاری است. پس از درک اصول اولیه قارچ قبل از راه اندازی به کمک فایل طرح توجیهی پرورش قارچ و سیستم تولید مورد استفاده برای رشد محصول قابل انتخاب و ارزیابی است.

مواردی که در طرح توجیهی پرورش قارچ سال 1401 مورد بررسی قرار میگیرد به شرح زیر است:

[tie_list type=”starlist”]

  • میزان سرمایه برای شروع
  • میزان درآمد و فروش
  • نقطه سربه‌سر
  • هزینه‌های جاری
  • هزینه کمپوست
  • سود پیش‌بینی‌شده
  • هزینه مواد اولیه طرح
  • زمین موردنیاز
  • دوره برگشت سرمایه
  • ماشین‌آلات و تجهیزات موردنیاز
  • نیروی کار موردنیاز
  • هزینه مصرف انرژی
  • هزینه‌های قبل از بهره‌برداری
  • برآورد سرمایه در گردش
  • هزینه استهلاک
  • برآورد هزینه‌های عملیاتی و غیرعملیاتی

[/tie_list]

با دانلود طرح توجیهی پرورش قارچ یک هدیه ویژه به صورت رایگان دریافت کنید.

دانلود طرح توجیهی

5/5 - (1 امتیاز)

اشتراک گذاری مقاله

دیگر مقالات سایت را در اینجا ببینید

12 پاسخ

  1. سلام من یک سالن به متراژ 120 متر دارم و میخوام تجهیزش کنم امکانش هست راهنماییم کنید

    1. سلام وقت بخیر
      ابتدا باید قفسه بندی رو انجام بدید و بعد از اون از منابع مطمئن برای خرید کمپوست اقدام کنید، برای دریافت اطلاعات نظیر هزینه ها و سود و بازگشت سرمایه هم از طرح توجیهی استفاده کنید.

  2. سلام میخواستم توی انباری خونه‌ قارچ پرورش بدم ولی انباری زیر زمین و تهویه نداره امکانش هست قارچ پرورش بدم؟؟؟؟

    1. سلام وقت بخیر بله امکانش هست ولی باید راهی برای ورود و خروج تهویه پیدا کنید.

  3. سلام اقای حاجیپور طرح سفارشی برای وام بانکی هم مینویسید؟ مبلغ تسهیلات 20 میلیارد مکان اهواز

    1. سلام بله انجام میدیم لطفا از طریق واتس اپ شماره تماس خودتون رو ارسال بفرمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین و جدیدترین مقالات سایت

شروع گفتگو
1
سلام. طرح توجیهی نیاز دارید؟
سلام وقت بخیر
پشتیبان واتس‌اپ فعال است
در صورتی که شما به واتس‎اپ دسترسی ندارید میتوانید برای ثبت سفارش طرح توجیهی با شماره زیر تماس بگیرید.
0912-003-9088 کارشناس طرح توجیهی
پاسخگویی همه روزه از 7 صبح تا 24 شب